İSİG tarafından hazırlanan raporla 2024 yılının ilk altı ayında çeşitli meslek gruplarında en az 878 işçinin hayatını kaybettiğini belirtildi. İSİG yayınladığı raporda yaşamını yitiren çocuk işçilere de dikkat çekti
İş sağlığı ve iş güvenliği (İSİG) ulusal ve yerel basın, sendikalar ve iş güvenliği uzmanlarından aldıkları bilgiler doğrultusunda 2024 yılının ilk altı ayında en az 878, her gün “en az” 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti.
İSİG açıkladığı raporda “Yasalarımıza göre ‘iş sağlığı’ kavramı kullanılmaktadır. Ancak bu kavram işçinin değil işin sağlığını yani işletmenin verimliliğini, kârlılığını hedefleyen bir anlayışı ifade etmektedir. Oysa işçilerin sağlığı her türlü ekonomik çıkardan, büyümeden önce gelir. Bu yüzden ‘iş sağlığı’ yerine ‘işçi sağlığı’ kavramını kullanıyoruz” denildi.
‘İş cinayetleri bilinen üzerinde’
Yayınlanan raporda, “İSİG Meclisi olarak bizler, kısıtlı imkânlarımızla derlediğimiz iş cinayetleri raporlarında işçi ölümlerinin bir kısmına ulaşarak kayıt altına alabiliyoruz. Bu yüzden “en az” vurgusunu yapıyoruz. Yoksa öğrenemediğimiz işçi ölümleri ve neredeyse hiç kayıt altına alınmayan meslek hastalıklarını düşününce iş cinayetleri bilinenin çok üzerindedir” diye belirtildi.
Tarım sektöründe artan ölümler
Raporda, 2024 yılının ilk yarısında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şöyle açıklandı: “Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi ve Haziran ayında en az 137 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti…”
Raporda ayrıca tarımdaki iş cinayetlerin mevsimsel sıcakların yanı sıra mobilizasyon ve üretim artışının neden olduğu vurgulandı. Haziran ayında tarım işkolundaki ölümlerin tüm iş cinayetlerindeki oranı yüzde 30’a yaklaştığı ifade edildi.
Cinayetler en çok inşaat sektöründe
Açılanan raporda yaşanan iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: “İnşaat, Yol işkolunda 224 işçi; Tarım, Orman işkolunda 141 emekçi (51 işçi ve 90 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 103 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 63 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 49 işçi; Metal işkolunda 45 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 41 emekçi; Madencilik işkolunda 40 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 24 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 18 işçi; Enerji işkolunda 16 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 15 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 14 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 13 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 12 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 24 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 11 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 36 işçi hayatını kaybetti.”
Çocuk işçi ölümleri
Ayrıca raporda yaşanan işçi cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle: “14 yaş ve altı 13 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 20 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 175 işçi, 30-49 yaş arası 361 işçi, 50-64 yaş arası 215 işçi, 65 yaş ve üstü 52 işçi, Yaşını bilmediğimiz 42 işçi hayatını kaybetti…
Bu dönemde 33 çocuk işçi hayatını kaybetti. Özellikle sanayide meydana gelen çocuk işçi ölümleri dikkat çekiyor” denildi.
Raporda mülteci işçi ölümlerine de dikkat çekilerek, en az 33 mülteci işçinin hayatını kaybettiği vurgulandı.
HABER MERKEZİ