Yerine kayyım atanan Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl hapis cezası verilmesine ‘FETÖ’den aranan’ savcının iddiaları ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterildi
3 Haziran’da gözaltına alınan ve yerine kayyım atanan Colemêrg (Hakkari) Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’a, 2014 yılından beri devam eden davasının karar duruşmasında örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Akış’la beraber yargılanan 11 siyasetçiye de ağır cezalar verilirken, 3 isim dosyadan ayrıldı.
Siyasi faaliyetleri, telefon görüşmeleri karar gerekçesi
Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Akış ve beraberindeki siyasetçiler hakkında verdiği cezanın gerekçesini açıkladı. 319 sayfalık gerekçeli kararda, gizli tanık ifadeleri, Akış’ın katıldığı açıklamalar ve siyasi faaliyetleri, yaptığı telefon görüşmeleri ağır cezalara gerekçe yapıldı.
FETÖ’den arananlar listesindeki savcının iddiaları
Gerekçeli kararın büyük bölümü, “FETÖ’den arananlar” listesinde ismi bulunan ve davanın iddianamesini hazırlayan savcı D.Y.’nin iddiaları üzerinden sunulan mütalaadan oluştu. Gerekçeli kararda, Akış’ın “örgüt yöneticisi olduğu” ileri sürüldü. Mahkeme, bu gerekçesini ise, “örgüt üyeliği ve yöneticiliğine” dair içtihatlara dayandırdı.
Edirne’de olsa ceza almayacak!
Mahkeme, içtihatlara işaret ederek, “örgütün yoğun faaliyet yürüttüğü yerlerde il ve ilçelerde sorumlu olarak gösterdiği kişilerin örgüt yöneticisi olarak kabul edilmesi” gerektiğini savundu. Mahkeme, devamında ise söz konusu iddiasını, “örgütün üye sayısı, eylem sayısı, faaliyetleri” şartına bağladı. Mahkemenin ilgili bölüme dair değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi: “(…) Bu kapsamda PKK/KCK açısından Şırnak ili Cizre ilçesi sorumlusu yönetici kabul edilirken Edirne il sorumlusu faaliyet azlığı, üye azlığı nedeniyle yönetici kabul edilmeyebilecektir. Bu tür örgütlenmelerde her yöneticinin örgütün tamamını yönetmesi mümkün olmadığından örgütün bölge, il, ilçe sorumlularının yönetici olup olmadıklarının sorumluluk sahalarındaki örgütsel faaliyetlerin yoğunluğu da gözetilerek belirlenmesi gerekir.”
Basın açıklamaları, protestolar
Gerekçeli kararda, daha sonra dosyaya eklenen tanıkların ifadeleri hükme esas alınmadı. “FETÖ”den yargılanan savcının iddianameye eklenen ve sonraki süreçte imzaladığı tüm ifadelerin polisler tarafından hazırlandığını itiraf eden “Oyun Bozan” gibi gizli tanıkların beyanları hükme esas alındı.
Gerekçeli kararda hükme esas alınan temel hususlar ise, Akış’ın aktif siyaset yürüttüğü dönemde yapılan açıklama ve protesto eylemleri oldu. Söz konusu eylem ve etkinliklerin tümünün “örgüt adına yapıldığı” ileri sürülerek, “Tüm deliller ışığında sanığın eylem yoğunluğu gözetilerek, sanığın üzerine atılı suçun kül halinde ‘Örgüt yöneticisi olmak’ suçunu oluşturduğu ve sanığın üzerine atılı suçu işlediği mahkememizce sabit görülmüş olup, suçun işleniş biçimi, kastının yoğunluğu, güttüğü amaç ve saik ile birlikte sanığın dosya kapsamındaki eylem yoğunluğu gözetilerek takdiren ve teşdiden alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılmış ve sanık hakkında hükmolunan cezada uyarınca yarı oranında artırım yapılmıştır” denildi.
İyi hal uygulanmama gerekçesi: Faşist ifadesi
Mahkeme, “iyi hal indirimi” uygulamamasının gerekçesine de kararda yer verdi. Akış’ın savunmasında “Bu gizli tanıkların tümü o dönem FETÖ’cü müdür, milliyetçi midir, faşist midir, demokrat mıdır, nedir, bir şey demek istemiyorum. Aynen böyle hazırlanmıştır” ifadelerinde geçen “faşist” ifadesi “iyi hal uygulanmamasına” gerekçe yapıldı.
Haber: Mazlum Engindeniz / MA