Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının 31 dereceyle rekor seviyeye ulaşması büyük bir tehdit yaratıyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu mevsim normalleri üzerinde seyreden Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının 31 dereceyle en yüksek değerine ulaşmasını beklediklerini belirtti. Salihoğlu, “Dünyada son 12 ayda rekorlar kırıldı hatta 12 ay üst üste en yüksek deniz suyu sıcaklıklarının gözlemlendiği bir yıl oldu. Geçmiş 12 ayda gördüklerimiz daha önce hiç yaşamadığımız bir şeydi. Global seviyede en yüksek sıcaklıklar gözlemlendi. Şu anda gözlemlediğimiz sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Mersin ve İskenderun körfezlerinde kirlilik baskısı çok yüksek. İklim değişimi ve kirlilik baskısı birleşince artık ekosistem üzerinde çok büyük bir yük ortaya çıkıyor” dedi.
Deniz suyu 28 dereceyi aşmamalı
Diğer yandan kapitalizmin aşırı üretimlerinin neden olduğu ekolojik kriz dünyayı kasıp kavururken, küresel boyutta sıcaklık artışları yaşanıyor. Kuraklık sorunu giderek büyürken, Türkiye’de inşa edilen devasa baraj sularının nükleer santrallere bağlanacağını gösteren gelişmeler yaşanmakta. BM tarafından geçen yıl hazırlanan rapora göre, Akdeniz Bölgesi aşırı ısınmış durumda ve deniz ısısı 28,5 derece olarak ölçülürken, bu yıl ısı 31 dereceye ulaştı. Bu koşullarda bölgede nükleer santralin çalıştırılabilmesi mümkün değil. Santralin sağlıklı çalışabilmesi için deniz suyu ısısının 28 dereceyi aşmaması gerekirken, bu durumda santralin çalışmaması veya soğutma suyunun farklı yollarla temini gerekiyor.
Barajlar santrale mi bağlanacak?
Santrale yakın Kayraktepe Barajı ile Cezende Barajı’nın bu nedenle santrale bağlanması santral devreye alındıktan sonra gündeme gelmesi bekleniyor. Ekosistem açısından birçok yıkıcı sonuçların ortaya çıkacağı Akdeniz’de atmosferdeki ortalama ısı ve deniz suyu ısısı artıyor. Fransa’da geçen yıl birçok nükleer santral üniteleri üretim dışı kalırken nedeni soğutma suyunu aldıkları nehir suyunun 28 derece ısıya ulaşmış olmasıydı. Suyun ısınması nükleer santrallerde yıkıcı (Çernobil vd.) kazaların yaşanma olasılığını arttırıyor. Bunun yanında Sinop ve Trakya için Rusya, ABD, G.Kore ve Çin’li şirketler kolları sıvarken, Karadeniz sularının da 28 dereceye ulaştığı bilgisi bilim insanlarınca paylaşılmıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ