Pozantı Cezaevi’nde yaşanan taciz ve tecavüz skandalının tanıklarından biri olan Mehmet Salih Filiz’in yargılandığı davada verilen 17 hapis cezası Yargıtay’ca onandı. Avukatı, hukuka aykırı bulgularla verilen cezaya karşı “adil yargılanma hakkı” ihlaliyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Adana’da bulunan Pozantı M Tipi Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde 2012’de yaşanan taciz ve tecavüz skandalına tanıklık eden Mehmet Salih Filiz’e (23), Suruç Katliamı’na dönük Mersin’de yapılan bir protesto eyleminde yer aldığı gerekçesiyle hakkında Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada 17 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve 160.00 TL adli parası cezası verildi.
Filiz, Pozantı Cezaevi’ndeki skandal sonrası diğer çocuklarla birlikte Sincan Cezaevi’ne sevk edilmişti.
2015 yılında tahliye olan Filiz, Pozantı’da yaşananları kamuoyu ile paylaşmıştı. Tanıklığını paylaşmasının ardından birçok defa polisler tarafından tehdit edilen Filiz hakkında Suruç Katliamı’nı protesto etmek için Mersin’de yapılan korsan bir gösteride yer aldığı gerekçesiyle dava açıldı. Bu suçlamaya dair gösterilen tek delil ise, aynı dosyada “şüpheli” olarak yer alan V.B. ve Ö. Ö’nün ifadeleri oldu. Her iki şüpheli çıktıkları Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifadelerinin işkence altında alındığını söyledi. Ancak mahkemenin bu beyanlara rağmen hakkında çıkardığı yakalama kararı doğrultusunda 18 Mart 2016’da tutuklandı.
Filiz, o dönem yaptığı açıklamada yeniden tutuklamasının gerekçesini, “Pozantı’nın intikamını alıyorlar” diye yorumlamıştı. 9 ay tutuklu kalan Filiz, 23 Ekim 2016’da tahliye edildi.
Ceza onandı
Filiz’in yargılandığı davada karar 28 Nisan 2018’de çıktı. Mahkeme, Filiz’e “örgüt propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ve yaralayıcı madde bulundurmak suretiyle ve kimliğini gizlemek amacıyla yüzünü kapatarak katılmak” iddiasıyla 4 yıl, “görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla 22 ay 15 gün, “birden fazla kişi ile birlikte silahlı tehdit” iddiasıyla 2 yıl 6 ay, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve kullanma” iddiasıyla 5 yıl ve 160 bin TL para cezası, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezası olmak üzere toplamda 17 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ve 160.00 TL adli parası cezası verdi.
Tutuklanan Filiz, Antalya L Tipi Cezaevi’ne konuldu. Yerel mahkemenin verdiği ceza, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 25 Mayıs 2018’de onandı.
AYM’ye başvuru yapıldı
Kararın kesinleşmesinin ardından avukatı Nagehan Avçil, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruda, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatları birlikte değerlendirildiğinde Mehmet Salih Filiz hakkında hukuka aykırı bulgu dışında tek bir emare dahi olmadan 17 yıl üzerinde bir hapis cezasına hükmedilmesinin açıkça usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.
Başvuruda, yine Anayasa 36 ve AİHS 6. Maddeleri uyarınca “adil yargılanma hakkı” ihlali sonucunu doğuran yerel mahkemenin kararının infazının, başvurucu açısından hâlihazırda ve ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet verecek olması dolayısıyla kesinleşen hükmün infazının durdurulması istendi.
Kronikleşmiş kolit hastalığı, mide ülseri ve gastrit hastalıkları bulunan Filiz’in aynı zamanda 2 kardeşi de cezaevinde. Filiz, tutuklu kaldığı sürede babasını da kaybetti.
Kaynak: MA / Yasin Kobulan