Marmara Cezaevi’nde zehirlenen bazı tutsakların hastaneye kaldırılmadığını aktaran avukat Didare Hazal Sümeli, hastaneye götürülmeyen bazı tutsakların hastalıkları olduğu ve bu nedenle zehirlenmeden kaynaklı durumlarının daha ağır olduğunu söyledi
Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde 28 Haziran tarihinde yaklaşık 250 tutsak, yedikleri gıdalardan kaynaklı zehirlendi. Tavuk şinitzel ve tavuk ciğer nedeniyle zehirlenen tutsaklardan bazıları, kusma, ishal ve mide bulantısı şikâyetleri üzerine hastaneye kaldırıldı.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyon üyesi avukatlar, 3 Temmuz’da Marmara Cezaevi’ne giderek tutsaklarla görüştü. Tutsaklarla görüşen ÖHD’li avukatlardan Didare Hazal Sümeli, yaşananlara dair konuştu.
Bazı tutsaklar hastaneye götürülmemiş
Yaptıkları görüşme sonucunda bazı tutsakların hastaneye götürülmediğini öğrendiklerini belirten Sümeli, cezaevinde uzun süre kalan bazı tutsakların hastalıkları olduğu ve bu nedenle zehirlenmeden kaynaklı da durumlarının daha ağır olduğunu aktardı.
Sümeli, tutsakların durumunun iyi olmadığını gördüklerini ve bu nedenle harekete geçme kararı aldıklarını belirtti. Sağlık sorunlarına rağmen idarenin birçok tutsağı hastaneye sevk etmediğini belirten Sümeli, sebebinin tam olarak ne olduğu bilinmeyen hastalık nedeniyle tutsakların durumunun ciddi aşamaya evrildiğini olayın üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen rahatsızlığı süren tutsaklar olduğunu belirtti. Sümeli, tüm bu olaylar yaşanmasına rağmen cezaevi idaresinin henüz bir açıklama yapmadığı bilgisini de paylaştı.
Benzer sorunlar sürekli yaşanıyor
Cezaevlerindeki sağlık problemlerinin sorunların başında geldiğini ve bunun artarak sürdüğünü aktaran Sümeli, “Maalesef bu tür vakalarla sıklıkla karşılaşıyoruz. 24 Haziran’da Amed’te yine buna benzer durumlarla karşılaştık. Bu olaylar ilk değil. 2017 senesinde Marmara Cezaevi’nde benzer vakalar yaşandı. Yine aynı yıl içerisinde Ağrı Cezaevi’nde tutsakların odalarına bağlı çeşmelerden böcekli su çıktığı şikayetlerini almıştık” dedi.
İktidarın politik tutsaklara yönelik sağlık konusunda umursamaz bir tavırda olduğunu belirten Sümeli, yaşanan tüm olaylar ve sorumlular hakkında hukuksal süreç başlatacaklarının altını çizerek, cezaevlerinin zaten bir insanın sağlıklı yaşayabileceği bir ortam olmadığını, bağımsız sağlık kuruluşlarının denetim yapması gerektiğini ifade etti.
Duyarlılık çağrısı
Suç duyurusunda bulunarak sürecin takipçisi olacaklarını belirten Sümeli, “Bizler mevcut sorunlara ilişkin cezaevi idaresinin ve sağlık bakanlığının derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. 250 tutsağın zehirlenmesi asla normal bir durum değildir. Bu konu şahsında tüm siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının duyarlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA