Narlıdere sakinleri binbir zorlukla aldıkları evlerden zorla çıkarılmak isteniyor. 2013’ten beri aynı sorunları yaşayan mahalleliler, yıllarda ‘tapu vereceğiz’ diyerek kandırıldıklarını ve şimdi de sokağa atılmak istendiklerini söyledi
İzmir’in Narlıdere ilçesinde 2013 yılında başlatılan “Kentsel Dönüşüm” çilesi devam ediyor. Halkın tepki ve itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021’de onay verilen proje kapsamında İkinci İnönü ve Atatürk mahallerinde 200’e yakın ev yıkıldı. Haziran ayında 2 bin evin boşaltılması için tebligat gönderildi. Bölgedeki nüfus ise 1990’lı yıllardan bu yana sürdürülen politikalar nedeniyle Kurdistan’dan göç etmek zorunda bırakılan yurttaşlardan oluşuyor.
İnönü ve Atatürk Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerinden Celal Göztepe, yaşananlara dair konuştu.
Yurttaşlar oturdukları evi satın aldı
Geçim sıkıntısı yaşayan bölge sakinlerinin gelecekten endişeli olduğunu belirten Göztepe, “Geçmişte halkın izni olmadan yıkılan evler oldu. Bu evin sahipleri hem maddi hem de manevi olarak büyük sıkıntılar yaşadı. Zaten burada yoğunlukta işçiler yaşıyor” dedi. Halkın yararına hiçbir hizmet olmadığına dikkati çeken Göztepe, “Buradaki evlere ‘gecekondu’ diyorlar ama bu yurttaşların çoğu barındıkları evi satın almış. Ancak belediyenin tapularını vermediği ya da farklı gerekçelerle tapuları satın alamayanlar da var. Örneğin 600-700 civarı yurttaşın mülkiyet sorunu var ve yıkım olduktan sonra hiçbir destek alamayacaklar. Bundan dolayı diken üstündeler” ifadelerini kullandı.
Gelişince değerlendi
Yaşadıkları sorunun tekniki bir sorun olmadığının altını çizen Göztepe, çok sayıda insanın yaşamı ve geleceğinin söz konusu olduğunu vurguladı. Göztepe, “Yıllarca çalışıp 3-5 kuruş bir araya getiren insanların bir anda evleri başlarına yıkılabiliyor. Bir anda tüm hakları elinden alınıp kendini sokakta bulabiliyorlar. Buradaki insanların tamamı bu psikolojiyi yaşıyor. Önceleri buralar dağ, bayırdı. Şimdi çok gelişti ve değerlendi” diye belirtti.
‘Başkasına oy verip bizden hizmet bekliyorsunuz’
Seçim döneminde mahalleye gelen siyasi parti yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen Göztepe, “İktidarın milletvekilleri ‘başkasına oy veriyorsunuz hizmeti bizden istiyorsunuz’ dedi. Bütün insanların barınma hakkı var ve biz bu hakkımızı sonuna kadar savunacağız” dedi
Yıllarca tapu vermediler
Atatürk Mahallesi’nde 40 yıldır bakkal işleten Mithat Alpkaya da, mahalleye ilk geldiklerinde elektrik ve suyun olmadığını, birçok sorunu kendi imkanlarıyla çözdüklerini söyledi. Alpkaya, “Bizi kandırdılar. ‘Tapu vereceğiz’ dediler vermediler. Bugünde evimizi başkasına satıp, bizi mahalleden çıkarmaya çalışıyorlar. Nereye gideceğiz? Gidecek yerimiz yok” dedi.
Kiralar yüksek olduğu için yaşadığı evden ayrılamayacağını dile getiren Alpkaya, şöyle devam etti: “‘Nereden geldiniz? Niye geldiniz, memleketinize gidin’ diyorlar. Herkes mağdur. Maddi durumumuz da kötü. Hakkımızı vermezlerse hiçbir yere gitmeyiz. Ya bizi öldürsünler ya da hakkımızı versinler.”
Haber: MA