Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 4 kentte yaklaşık 500 bin metrekarelik alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Böylece 2018 yılından beri ormanlık alan dışına çıkarılan alan, 4 bin hektarı buldu
Orman Yasası’na eklenen 16. madde doğrultusunda 2018 yılından bu yana binlerce hektarlık alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Bugüne kadar birçok kez uygulanan bu kararlara bir yenisi eklendi.
Artı Gerçek’te yer alan habere göre, Resmî Gazete’de yayımlanan 28 Haziran tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile Artvin’de 9 bin, Bitlis’te 17 bin, İzmir’de 286 bin, İstanbul’da ise 181 bin 637, yani toplamda 493 bin (49 hektar) metrekarelik alan orman statüsünden çıkarıldı.
Böylece 2018 yılından bu yana, yani altı yıldır aralarında İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Artvin gibi illerin de olduğu çok sayıda kentte bulunan yaklaşık 4 bin hektarlık alan söz konusu madde uygulanarak orman sınırları dışına çıkarıldı.
Kuzey Ormanları da hedefte
Yayınlanan kararnamede İstanbul’da orman sınırları dışına çıkarılan alanlar arasında kentin son doğal alanı ve temiz havanın kaynağı olan Kuzey Ormanları da yer alıyor.
Orman sınırları dışına çıkarılan yerler arasında Beykoz ilçesine ait alanlar da var. Mahalleler arasında Cumhuriyet, Çayağzı (Riva), Bozhane, Çengeldere, Elmalı, Gümüşsuyu, Örnekköy, Tokatköy, Zerzevatçı’nın bulunduğu 9 mahalle yer alıyor. Böylece İstanbul’da 493 bin metrekarelik alan orman sınırları dışına çıkarılmış oluyor.
Bu alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının ise rant faaliyetlerine hizmet ettiği eleştirisi yapılıyor.
Ek 16’ıncı madde ne diyor?
6831 Sayılı Orman Kanunu’na 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararıyla getirilen EK-16. Madde yönetmeliğinin 5’inci maddesine göre sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenecek aşağıdaki yerler şu durumlarda orman sınırları dışına çıkarılabiliyor:
a) Tarım ve Orman Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen (üzerinde ağaç toplulukları bulunmayan, ormancılık faaliyetleri ve ekonomisi yönünden orman kurulmasında yarar olmayan) ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler.
b) 7139 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 28/4/2018 tarihi itibari ile üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler.
c) Yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler.
HABER MERKEZİ