Federe Kurdistan Bölgesi’nde her yıl katledilen ve kimlikleri belirlenemeyen onlarca kadın, Siwan Mezarlığı’nda defnediliyor. Mezarlıkta sayı bilinmemekle birlikte, isimsiz mezarların üzerine ‘yaşam’ yazılıyor
Kadın cinayetleri ve “intiharlarının” en çok yaşandığı yerlerden olan Federe Kurdistan Bölgesi’nde her yıl onlarca kadın katlediliyor. Kadın cinayetlerinin birçoğu ise yargıda cezasızlıkla ödüllendiriliyor.
Her yıl onlarca kadın katlediliyor
Kadın cinayetlerinin çok olduğu ülkede kimlikleri belirlenmeyen birçok kadının cenazesi Siwan adlı mezarlıkta bulunuyor. Her yıl birçok kadın üzerinde çoğunlukla bir isim bile bulunmayan, bazen sadece adli tıp kurumlarında listelerine iliştirilmiş bir numara olan mezar taşlarının altında toprağa veriliyor.
Sonsuza dek unutulan hayatlar
Fransız Haber ajansı AFP tarafından konuya dair yapılan haberde, “Şiddet uygulayan kocalar tarafından katledilen eşler, ailenin ‘namusunu’ korumak zorunda olduğunu düşünen babalar ve erkek kardeşler tarafından öldürülen kız çocukları ve kız kardeşler, sonsuza dek unutulan hayatlar” deniliyor.
Mezar yerleri dahi gizli kalıyor
Yine haberde konuşmalarına yer verilen Feminist avukat Rozkar İbrahim, “Mezarcı onları gece gömüyor ki akrabaları mezarın nerede olduğunu bilmesin ve yıkmaya gelmesin” dedi.
Rozkar İbrahim,17 yaşındaki kadının bu ay içerisinde akrabaları tarafından bulunarak bebeği ile katledildiği bilgisini verdi. İsimsiz mezar taşlarının kimliğini tespit etmek için yıllardır mücadele eden aktivist, “Bu mezarlık var olmamalı bile” diye ekliyor.
‘En az 200 kadın cenazesi defnettim’
Haberde mezarda kaç kadının cenazesinin bulunmadığı belirtilmekle beraber, 15 yıldır mezarcılık yapan Osman Salih’in sadece kendisinin 200 kadar kadın ve bazıları 13 yaşında olan kız çocuklarını gömdüğü bilgisine yer verildi.
Cezasızlık yaygın
Haberde görüşlerine yer verilen bir diğer isim ise Uluslararası Af Örgütü’nde araştırmacı olan Razaw Salihy. Salihy, Kurdistan’da “kadın cinayetleri ve kadın ve kız çocuklarının çoğunlukla erkek akrabaları tarafından sakat bırakılmasının endişe verici bir oranda” gerçekleştiğini doğruluyor. Yine cezasızlığa dikkat çeken Salihy, “Cezasızlık kültürünün son derece düşük oranda” ceza ile sonuçlandığını ifade ediyor.
Mezar taşına ‘Yaşam’ yazılıyor
2020 yılında özerk bölgenin başbakan yardımcısı Kubad Talabani, kimlik tespiti yapılmadan herhangi bir cenazenin gömülmesini yasaklamıştı. Mevcut durumda gömülü olan diğer cenazelerin mezar taşlarına sembolik olarak “Yaşam” yazılacaktı.
‘Namus cinayetleri’ azaldı
AFP tarafından elde edilen son resmi istatistiklere göre, Federe Kurdistan’da 2021 yılında 45 kadın cinayeti kaydedilirken, bu sayı bir önceki yıl 25’ti. Ancak Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dairesi’nden Serkut Omar’a göre, herhangi bir rakam vermeksizin, “namus cinayetleri” 2024 yılında “önemli ölçüde azaldı” dese de kadınlar her yıl farklı gerekçler altında katledilmeye devam ediyor.
Kaynak: ANF