Koza Altın’ın Istranca ormanında açmak istediği altın madenine bakanlıktan onay verildi. Istranca ormanları içinde yer alan Geçitağzı ve Kula köylerinde altın madeninin açılması Trakya’nın idam fermanı olacak
Kırklareli’nin Geçitağzı ve Kula köyleri sınırları içinde kalan ve tamamı ormanlık olan alanda gümüş ve altın madeni açmak isteyen kayyım yönetimindeki Koza Altın’a Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından ÇED Gerekli Değil Kararı verilmişti. Bu kararın ardından Bakanlığın ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ internet sitesinde aynı karar geçtiğimiz gün yayınlanarak yürürlüğe girdi.
‘ÇED gerekli değildir’
İnternet sayfasında yayınlanan kararda; “KIRKLARELİ ili MERKEZ, ilçesi KIRKLARELİ İLİ, MERKEZ İLÇESİ, GEÇİTAĞZI KÖYÜ mevkiindeki KOZA ALTIN İŞLETMLERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan S:200702755 RUHSAT NO’LU ALTIN MADENİ projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince S:200702755 RUHSAT NO’LU ALTIN MADENİ projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” ifadeleri yer aldı.
İktidar canla başla çalışıyor
İktidarın maden yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile 25 hektar alandan küçük projeler için ÇED gerekli görülmüyor ve alan genişletilmesi de bu ölçek altında tutulup büyütülerek, binlerce hektar orman ve mera alanları herkesin gözleri önünde yok oluşa sürükleniyor. Koza Altın’ın yılın 312 günü patlatma yöntemi ile altın arama-çıkarma yapacağı yer, 18.2 hektarlık orman alanında başlatılacak ve maden alanı her yıl genişleyerek bölgeye yayılacak. İktidarın ‘basını’ tarafından ‘bölgede tonlarca altın var’ söylemleri dikkat çekerken, iktidar ve organları süreci gerçekleştirmek için canla başla çalışıyor.
186 bin ton siyanürlü atık
Istranca ormanlarının parçası olan ormanda altın ve gümüş madeni çıkarılmak istenmesi bölge için büyük bir tehdit anlamına geliyor. Proje kapsamında açılmak istenen madende açık ocak işletmeciliği yapılacak ve yüzbinlerce ağaç kesilip, milyonlarca ton taş toprak alt üst edilerek, yaklaşık 371 bin 250 ton cevher üretimi gerçekleştirilecek. Bunun 123 bin 750 tonu cevher olurken, 186 bin 731 tonu ise siyanür yüklü atık olacak.
İktidarın memurları!
Koza Davetiye sahibi Akın İpek, R.T. Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde ‘beraber yürüdük biz bu yollarda’ ifadesiyle ima ettiği Fettullah Gülen’in sağ kolu olarak anıldıkları dönemde Eurogold Madencilik A.Ş’den Bergama’da altın madenini alıp siyanür zehirlenmesi dahil büyük bir doğa yağması ortaya çıkardı. Ardından ‘Fettullah Gülen terör örgütü yöneticisi’ olarak lanetlenmesiyle birlikte Gülen’in yakın çevresi tutuklanıp şirketlerine kayyım atanmasıyla Koza Altın TMSF bünyesine alınarak iktidarın memurları tarafından yönetilmeye başlandı.
‘Talip olana satarız’
Diğer yandan Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) alınması gündemde yerini korurken, şirketin yerli-yabancı sermayeye satışı bekleniyor. TMSF eski Başkanı Muhiddin Gülal’ın, “Yerli ya da yabancı ‘talibiz’ derse satışı da mümkün olabilir” sözleri dikkat çekmişti. Koza Altın agresif tarzda Türkiye’nin dört bir yanında maden lisansları toplayıp kamu eliyle madenciliğe girişirken, bu agresifliğin nedeninin satışı öncesi ‘müşteri’ beğenisi için yaşandığı değerlendiriliyor. Son dönemde Koza Altın’ın 30’u aşan altın madeni ruhsatına sahip olması dikkat çekici bir durum.
EKOLOJİ SERVİSİ