Sağlık yasasının tamamının anti-demokratik olduğunu söyleyen HDP’li vekiller, ‘Herkesin yararlanabildiği demokratik bir yasaya ihtiyaç var ve biz mücadelesini vereceğiz’ dedi
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önünün alınması için hazırladığı öneriyi fırsata çeviren iktidarın, 42 maddelik yasayla sağlık alanında şiddeti önlemediği gibi arttıracağı belirtilirken, hekimleri de açlığa mahkum edeceği kaydediliyor. “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı” olarak tanımlanan 42 maddeden oluşan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, görüşüldüğü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu’nda yaşanan yoğun tartışmaların ardından Genel Kurul’da, AKP-MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi. KHKile ihraç edilen hekimlerin özel hastanelerde çalışmasının önünü kapatan 5. madde ise, sağlık meslek örgütleri, HDP ve CHP’nin itirazları ile tasarıdan çıkarılmak zorunda kalındı. KHKile ihraç edilen doktorlar olan HDP’li vekiller Habip Eksik ile Sait Dede, komisyondaki görüşmelerde de yer aldıkları yürürlüğe giren yeni kanunu değerlendirdi.
Mücadele geri adım attırdı
Tasarının komisyonda görüşülmesi sırasında AKP-MHP’li üyelerin ‘çoğunluk biziz ve istediğimizi yaparız’ anlayışıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Eksik, yaptıkları muhalefet üzerine AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Bülent Turan’ın bizzat komisyona gelerek, komisyon başkanının iradesini, yetkisini gasp ederek adeta paralel bir komisyon başkanlığı görevine soyunduklarını söyledi. Mücadelenin geri adım attırdığını belirten Eksik, “AKP’nin bu karardan geri adım atması, TTB’nin, SES’in, Diş Hekimleri Birliği, hakları gasp edilen KHK’liler ve güvenlik soruşturmasından dolayı ataması yapılmayan yeni mezun doktorların mücadelesidir” dedi. Mücadelenin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Eksik, “130 bin KHK’li işine dönünceye kadar mücadele devam etmelidir. Barış, demokrasi, eşitlik, adalet sağlanıncaya kadar mücadele devam edecektir” diye konuştu.
Mesaj verilmek istendi
HDP’li vekil Sait Dede ise, iktidarın propagandasını yaptığı kanun teklifi bir bütün olarak anti demokratik uygulamalar içerdiğinin altını çizdi. Dede, yapılan bu kısmi değişikliğe rağmen “Yasallaşan bu garabet kanun, her ne kadar şiddetin engellenmesi maskesine bürünmüş olsa dahi, ruhu itibariyle sağlık emekçilerini sömüren ve halk sağlığını tehlikeye düşüren düzenlemeler içermektedir” dedi.İktidarın mesaj vermek istediğini söyleyen Dede, eskiden ‘bir meslek sahibi ol, kolunda bileziğin olsun’ deyimi vardı. AKP ise insanların kolundaki o bileziği kelepçeye çevirmenin mantığını topluma zerk etmek istedi” diye belirtti. Dede sözlerini şöyle bitirdi: “Bu yasanın yerine yeni ve gerçekten sağlıkta şiddeti engelleyen ve herkesin sağlık hakkından yararlanabildiği demokratik bir yasaya ihtiyaç vardır ve biz bunun mücadelesini vereceğiz.”
ANKARA