Ortadoğu’dan önemli isimlerin katıldığı Beyrut’taki kongrede, bölgeyi kan gölüne çeviren krizden kurtulmanın yolları konuşuldu. Doç. Üstündağ, yaptığı sunumda, ‘Öcalan’ın Demokratik Ulus teorilerini hayata geçirmek, krizin çözümünün ve halkların kurtuluşunun tek yoludur’ dedi.
Newroz Toplumsal Kültür Vakfı, Mazir Araştırma Merkezi, Rojavalı Ermeniler Ulusal Meclisi, Dayim Federalizm Kongresi ve Süryani Birlik Partisi öncülüğünde, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ‘Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlığa Doğru’ başlıklı kongre düzenlendi. Kongreye Mısır, Lübnan,Irak, Suriye, Türkiye ve İran’dan, Avrupa, Kuzey Doğu Suriye ve Irak Federe Kürdistan bölgesinden önemli isimler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Süryani Birlik Partisi Başkanıİbrahim Murad, Ortadoğu’dan tüm kesimlerin katıldığı kongrenin barışa, adalete ve halkların kardeşliğine inanan Ortadoğu halklarının dayanışması örneği olduğunu söyledi. Murad, başta ‘Demokratik Ulus’ projesinin mimarı PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere cezaevlerindeki tutukluların özgürlüğü için mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yaptı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn kongreye gönderdiği mesajda başarı dileklerinde bulundu. Ardından seminerlere geçildi. ‘Ortadoğu’da uygarlık krizi tarihini okuma’ başlıklı iki oturumlu seminerin ‘Uygarlık krizi ve Ortadoğu üzerindeki etkileri’ bölümünde Kuzey Suriye Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yûsif konuştu. Foza Yûsif, “‘Tarih günümüzde, biz tarihin başlangıcında gizliyiz.’ Bu söz günümüzün gerçeğini ortaya koyuyor. Tarihin günümüzde, günümüzün de tarihin içinde olduğunu görüyoruz” dedi.
‘Köle-efendi ilişkisi etkiledi’
Uygarlık tarihinin ilk ihlalinin kadının köleleştirilmesi olduğunu vurgulayan Foza, “Tanrı-kral zihniyeti, köle savaşları ve köleleştirilmiş toplum kadının köleleştirilmesiyle başladı. Diğer bir deyişle toplum köle ve efendi ilişkisi ve savaşların etkisi altına alınmıştır. Tarih böylece insanlığın bitimi anlamına gelmiştir. Bununla birlikte devlet, toplumun yönetim ihtiyacı maskesi altında meşrulaştırılmıştır” dedi.
‘Zihniyet ve ahlak devrimi’
Ortadoğu toplumlarının tarih boyunca en çok kriz ve soruna maruz kalan toplum olduğunu dile getiren Foza Yûsif, “Ortadoğu kültürü, 1000- 1500 yılları arasında orjinalitesini kaybetmiş ve bugüne kadar bu kriz hali devam etmektedir. Tarih boyunca kaybettiklerimizi geri kazanmamız için tarih ve gelecek bizden zihniyet, ahlak ve bilim devrimi istemektedir” vurgusu yaptı.
‘Öcalan’ın teorisi tek yol’
Birinci oturumun ikinci bölümünde konuşan Barış Kadınları Örgütü aktivisti, Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümünden Doç. Dr. Nazan Üstündağ, krizin çıkış nedenlerini araştırma ve egemen sistemlerin iktidarını Ortadoğu’da genişletmek, toplumları eritmek ve soykırıma tabi tutmak istediğini, bunun örneğinin ise Türkiye’de Kürtlere karşı uygulanan politikalar olduğunu vurguladı. Öcalan’ın Ortadoğu’daki krize ilişkin derin çözümleme ve değerlendirmeler yaptığını hatırlatan Üstündağ, “Öcalan’ın Demokratik Ulus teorilerini hayata geçirmek, krizin çözümünün ve halkların kurtuluşunun tek yoludur” dedi.
‘Irak savaşı yıkım getirdi’
Kongrenin ‘Ortadoğu’da direniş tarihi ve çözüm arayışçılığı’ oturumunda konuşan Bağdat Üniversitesi’nden Dr. Cewad Kazim El-Beydanî, “Irak’ın yaşamsal, toplumsal ve coğrafi koşulları diğer yerlere göre farklıdır. Çok renkli mozaiği içinde barındıran toplum savaş içindedir ve Ortadoğu halklarının yaşamına etki etmektedir. Bu savaş kendisiyle birlikte ölüm, yıkım, göç ve olumsuz şeylerden başka bir şey getirmemiştir” dedi. Dayîm Federal Kongresi Genel Sekreteri Alfred Riachi ise oturumun ikinci bölümünde, ‘Lübnan’ın bölgedeki rolü ve mevcut tarihsel kriz’ konulu seminer verdi. Riachi, Lübnan’da yaşanan olayların kısa tarihine değinerek, ülkede yıllarca yaşanan iç savaşlar ve İsrail’in güney hattına yönelik 24 Mayıs 2000 tarihli saldırılarını hatırlattı. Kongrenin ikinci oturumunda, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim projesinin tüm bileşenleri ve halkları kucakladığı, Öcalan’ın teorileri doğrultusunda oluşturulan bu sistemin kendini kanıtladığı vurgusu yapıldı.
BEYRUT