İmece Ev İşçileri Sendikası, ev işçilerinin haklarının güvence altına alınmasını ve İLO C 189 imzalanmasını istedi
İmece Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu’nun yanı sıra çok sayıda kadın örgütü ve ev işçisi katıldı. “Ev işçilerine insana yakışır sözleşme, ILO C 189 imzalansın” pankartının açıldığı açıklamada, “Yaşasın ev işçileri sendikası”, “Külkedisi değil, ev işçisiyiz” dövizleri taşındı. Açıklamada, “Yardımcı değil, ev işçisiyiz”, “Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jîyan azadî” sloganları atıldı.
Açıklamada ilk söz alan DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, ev işçilerinin emeklerinin görülmediğinin altını çizerel Saki, “Cinsiyetçi iş bölümü nedeniyle kadınların bakım emeği, temizlik ya da çocuklar için harcadıkları emekleri önemsizleştiriliyor ve ucuz işgücü olarak görülüyor” diye konuştu.
Bu sömürüyü kabul etmiyoruz
Daha sonra basın metnini okuyan İmece Ev İşçileri Sendikası üyesi Sultan Karasu, ev işçilerinin ev içerisinde yaptıkları işlere değindi. “Patriarka ve kapitalist sistemin işbirliğinde süren bu görünmezliği ve sömürüyü kabul etmiyoruz” diyen Karasu, örgütlenmenin önemli olduğunu vurguladı. Karasu, “16 Haziran 2011 tarihinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ‘Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin (ILO C189) kabul edilmesi bizler için önemli bir kazanım olmuştur. Aynı kongrede, ev işçilerinin mücadelesine ve kazanımlarına vurgu yapmak amacıyla 16 Haziran tarihi Dünya Ev İşçileri Günü ilan edildi. Bu mücadeleye ve kazanıma emek veren dünya ev işçilerini selamlıyor, tüm ev işçilerinin Dünya Ev İşçileri Günü’nü kutluyoruz” dedi.
ILO C189 acilen imzalanmalı
Türkiye’nin ILO C189 imzalamadığını ve taleplerinin görmezden gelindiğini belirten Karasu, ILO C189’un “acilen” imzalanmasını istediklerini dile getirdi. Mevzuattaki boşluklar ve kayıt dışı çalışma, ulusal çalışma ve sosyal güvenlik yasalarından dışlandıklarının altını çizen Karasu, “Yasaların ILO C189’a uygun hale getirilmesi talebinde bulundu. Taleplerinin Kabul edilmesi için örgütlenmenin önemli olduğunu söyleyen Karasu, “ILO C189’un imzalanması mücadelemizi de, emeğimize saygı ve onur mücadelemizi de kazanacağız. Bu mücadele, kadın özgürlük mücadelesinden, emek mücadelemizden, demokrasi mücadelesinden ayrı düşünülemez. Birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu.
Talepler
Ardından ev işçilerinin taleplerini dile getiren sendika üyesi Nurcan Akkaya, 10 gün az çalışan ev işçilerine sigorta yapılmamasını öngören 5510 Sayılı Kanunu’nun 9’uncu maddesinin kaldırılmasını istedi. Akkaya, taleplerini şöyle sıraladı:
“*Ev işçileri İş Yasası kapsamına alınsın.
* Ev işçilerinin sigorta primleri sosyal devletin gereği olarak üstlenilmelidir.
*Geriye dönük sigorta haklarını arayan ev işçilerine kolaylık sağlansın.
*Temizlik esnasında yaşanan kazalar, iş kazası olarak görülsün.
*Göçmen ev işçilerine dönük cinsel şiddet, kötü çalışma koşullarına son verilsin.”
Açıklama alkışlarla son buldu.
İSTANBUL