Türkiye’nin saldırıları sonucu Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde su kesintileri artarken, onlarca yurttaş susuz kaldı. Temiz içme su alanlarının hedef alınmasıyla birlikte ise bölgede salgın hastalıklar ve zehirlenmeler arttı
Türkiye’nin ve desteklediği paramiliter grupların Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları sürüyor. Saldırılarda temel hizmet yapıları ve sivil alanlar hedef alınırken, su kaynakları özellikle hedef alınan yerler arasında.
Türkiye’nin uyguladığı politikalar ile Fırat Nehri’nin suyu da sık sık kesiliyor, bir yandan da hedef alınan su kaynaklarıyla birlikte salgın hastalıklar yayıldı, bölgede susuzluk arttı.
Qamişlo’da su istasyonları yetmiyor
Türkiye’nin saldırılarıyla hedef aldığı ve su sıkıntısının yaşandığı kentlerin başında ise Qamişlo gibi Rojava’nın büyük kentleri geliyor. Qamişlo’da şehrin su ihtiyacını karşılayan 3 istasyon kentin nüfusu arttıkça talebi karşılamazken, hafta içerisinde şehrin ana istasyonu olan ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 80’ini karşılayan Hilêliyê İstasyonu bozuldu, yurttaşlar susuz kaldı.
Suyu bidonlarla taşıyorlar
Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre, su dağıtım sistemi dururken, kimi mahallelerde yurttaşlar su kuyularından bidonlarla evlerine su taşımak zorunda kalıyor.
Hesekê’de temiz içme suyu yok
Sudan kaynaklı sorunların yaşandığı bir diğer kent ise Hesekê. Havaların ısınmasıyla bir yandan su ihtiyacı artarken, bir yandan ise temiz içme suyunun olmayışından kaynaklı salgın hastalıklar arttı. Temiz olmayan içme suyundan dolayı çocukların hastalandığını belirten Hesekê Halk Hastanesi Doktoru Rizgar Xelîl, çok sayıda çocuğun hastaneye getirildiğini belirtti.
Türkiye’de suları kesti
Hesekê ve kente bağlı beldelerde 1 milyon 500 binden fazla kişi içme suyunu kuyulardan sağlıyor. Türkiye ve desteklediği paramiliter gruplar Serêkaniyê şehri yönetimini ele geçirdiğinden beri Hesekê’ye su sağlayan Elûk İstasyonu’nun suyunu kesti. Bölgedeki yurttaşlar 9 aydır içme suyunu parayla almaya çalışıyor.
Salgın hastalıklar arttı
Konuya dair bilgi veren Doktor Xelîl, son 2 ayda bağırsak ve mide zehirlenmesi ve iltihaplanmaların arttığını belirterek, şikayetlerin en çok çocuk ve yaşlılardan geldiğini söyledi.
Hastalığa yakalanmanın birçok nedeni olduğunu belirten Xelîl, “Öncelikle kirli su çocuklarda şiddetli ishal görülmesine neden oluyor. İshalin devam etmesi çocukların sağlığını ciddi olarak tehlikeye atıyor. Hastanelere her gün onlarca kişi geliyor. Birçoğunun durumu ise ciddidir” dedi.
Bir ayda bin 200 vaka
Hasta sayısının arttığını dile getiren Xelîl, “Geçen ay hastanede bin 200’e yakın hasta tedavi edildi. Boş yatağımız kalmadığı için yurttaşlar çocuklarını başka hastanelere götürüyor” dedi.
Hesekê Su Müdürlüğü de Temmuz 2023’te Türkiye’nin suyu kesmesine karşı ilgili kurumlara çağrıda bulunmuştu.
Eyn Îsa’da 7 su istasyonu hedef alındı
Yine Türkiye’nin saldırılarıyla hedef alınan ve su sıkıntısı yaşanan kentlerden biri de Eyn Îsa. Ocak ayında yansıyan haberlere göre, Türkiye’nin Eyn Îsa’daki ana elektrik istasyonunu bombalaması sonucu 7 su istasyonu da hizmet dışı kalmıştı.
Bununla birlikte 275 köy ve ilçe merkezindeki 19 bin insan içme suyuna erişemedi.
Tişrîn Barajı kuruma tehlikesi altında
Yaşanan su sıkıntılarına dair geçtiğimiz aylarda bilgi veren Rojava Barajı (Tişrîn) Müdürü Hemûd El Hemadîn de, Türkiye tarafından Fırat Nehri’nin suyunun kesilmesi sonucu Fırat Nehri’nin kurumaya doğru gittiğini belirtti. Ayrıca elektrik üretimi, içme suyu ve sulama için harcanan suyunda telafi edilemediğine dikkat çekmiş ve bu durumun su sıkıntılarına yol açtığını belirtmişti.
El Hemadîn, nehir suyunun elektrik üretimi, içme ve sulama amacıyla kullanıldığını, ancak kullanılan miktarın Türkiye tarafından karşılanmadığına dikkat çekmişti.
Kaynak: ANHA