1991’de kurulduğundan beri birçok sanatçı yetiştiren MKM kültürel mücadelesini sürdürüyor
Kürt dili ve kültürünü geliştirmek, devletin asimilasyon ve inkâr siyasetine karşı sanatsal ve kültürel üretimlerle Kürt halkında yer edinen Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), birçok baskı, tutuklama ve yasaklara karşı çalışmalarına devam ediyor. 1991’de kurulduğundan beri birçok sanatçı yetiştiren, bünyesinde gruplar kuran MKM aradan geçen yıllara rağmen kültürel mücadelesini sürdürüyor.
1991’de kurulan MKM, 25 yıl sonra 2016 darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile kapatıldı. İki yıl aradan sonra 2018’de tekrar açıldı. Ancak etkinlik yasakları devam etti. MKM’nin 2018’den bu yana düzenledikleri 50 etkinlik yasaklandı. Sadece 2023’te 30 etkinlik yasaklandı. Yasağa tepki gösteren çok sayıda kişi ise gözaltına alındı. MKM sanatçısı Engin Cengiz, Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’a yasaklara dair konuştu.
MKM sanatçısı Engin Cengiz, sadece İstanbul’da 20 etkinlik yasaklandığını söyledi. “En büyük zorluk, yaptığımız etkinliklerin yasaklanması ve bunun yarattığı maddi ve toplumsal sorunlar” diyen Cengiz, yasaklama amacının MKM’yi marjinal göstermek olduğunu belirtti.
Yasaklamaları yargıya taşıdıklarını, mahkemelerin yasakları iptal ettiğini ancak kararların idare amirleri tarafından uygulanmadığını belirten Engin Cengiz, “2022’de kuruluş yıldönümü etkinliğimiz yasaklandı. Bu yasağı protesto etmek için Küçükçekmece Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedik. Orada yaklaşık 20 arkadaş gözaltına alındı. Yasak kararlarını yargıya taşıdık. Çok sayıda tazminat davaları kazandık. Yargı bu konuda bağlayıcı kararlar vermesine rağmen yasaklamalar devam ediyor. Nereden baksanız bir tutarsızlık var. Bunlara rağmen algı operasyonları devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Amaç marjinalize etmek
“Sistem, Kürt kültürünün, Kürt siyasetinin sokakta yapılmasını istemiyor. Bundan dolayı Kürt kurumlarına büyük bir yönelim var” diyen Cengiz, “Devletin amacı bizi marjinalize etmek. Şimdilik kurum içinde etkinlik yapmamıza izin veriliyor. Ancak içerisi dar bir alan. Dışarıda 10 bin kişinin katıldığı bir etkinlik ile kurum içinde 150 kişinin katıldığı etkinliğin etkisi bir değil. İçeri hapsederek dar, marjinal ve küçük göstermek istiyorlar. Dışarıya taşınmamızı, kamusal alanı kullanmamızı istemiyorlar. Biz bunu aşmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bundan başka bir seçenek yok. Çünkü yaptığımız şey meşrudur. MKM konserlerinin yasaklanması hepimizin sorunudur. MKM büyük emek vermiş ve değer yaratmış bir kurumdur. Bunu yapmaya da devam edecektir” diye konuştu.
Kürtler üzerinde deney yapıyorlar
“Belediyelerin çok liberal ve orta yolcu tutumları var. Zaman zaman salon bulmamıza rağmen verilen yasak kararlarına sessiz kalıyorlar ya da onaylıyorlar” diyen Cengiz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mesele salon değildir, bu politik bir meseledir. Yaptığınız şeyin arkasında durun. MKM’nin bir konseri yasaklandığında ses çıkmadığı için bir meşrulaştırma hali ortaya çıkıyor. Bizim dışımızda Kürt sanatıyla uğraşan arkadaşlarımıza da buradan bir eleştiri düşünebiliriz. MKM’yi sahiplenmemek bu anlamıyla Kürt kültürünü ve kimliğini sahiplenmeme anlamına geliyor. Bu herkesi etkiliyor. Örneğin bugün MKM etkinliğini yasaklıyor başka zaman Ege’de zeytin festivali yasaklanıyor. Kürt halkı üzerinde bir laboratuvar deneyi yapıyorlar, toplumun nabzını ölçüyorlar. Sonra diğerlerine yayılıyor. Bugün Hakkari’de olanlar gibi.”
İSTANBUL