Yüzde 48.2 oy oranı ile seçilen ancak yerine kayyım atanan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın davası görüldü. Mahkeme Akkış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası vererek tutuklama kararı çıkardı
Colemêrg (Hakkari) Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında açılan “KCK Davası” Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 48.2 oy oranı ile seçilen ancak 14 yıl önce hakkında açılan bir dava gerekçe gösterilerek 3 Haziran günü gözaltına alınan ve yerine kayyım atanan Akış’ın davasına çok sayıda siyasetçi ve yurttaş katıldı.
Hakkında yürütülen başka bir soruşturma nedeniyle gözaltına tutulan Akış, yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Polis duruşma öncesi Hakkari Adliyesi’ni ablukaya aldı.
Adliye önünde bekleyen DEM Parti Milletvekilleri ve yurttaşlar adliyeye alınmadı. Duruşmayı 6 avukatın takip etmesine izin verildi. Kitle duruma tepki amacıyla ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları attı.
14 kişinin yargılandığı davaya sadece Akış katılırken, kimlik tespitinin ardından duruşma başladı.
Akış: Başım dik bir şekilde karşınızdayım
Akış, savunmasına başlayarak dönemin savcısının, polisinin, hakiminin cemaatçilerin olduklarını, hazırladıkları dosyanın siyasi olduğunu söyledi. Akış, “Bugün gündeme alınan dosyanın da siyasi olduğunu söylüyorum. Benim başım dik. 53 yaşındayım bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim. Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum, ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonra da öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım. Sizden ne beraat ne tahliye talep etmiyorum” dedi.
Savunmasının sonunda ise, “Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Neden bir 4 ay, bir yıl önce yargılanma yapılmadı da şimdi yapılıyor? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum. Ben bugüne kadar tek kuruşuna kadar hiçbir şeye dokunmadan halkımız için görevimi şerefiyle yaptım” dedi.
Ardından avukatların savunmalarına geçildi.
Dosya yıllarca sürüncemede bırakıldı
Akış’ın beyanlarının ardından avukatlar savunma yaptı. Avukatlar, dosyaya konulan gizli tanıkların beyanlarının hiçbir geçerliliğinin olmadığını, tanıkların hukuka aykırı bir şekilde teşhis işlemi yaptığını söyledi. Yıllarca gizli tanıklar dinlenmediği için dosyanın sürüncemede kaldığını ifade eden avukatlar, Akış’ın dosyadan beraat etmesi gerektiğini belirtti.
Avukatların ek savunma için süre talebi reddedildi. Dosyada yer alan diğer sanık avukatların savunmasının ardından iddia makamı mütalaasını tekrar etti. Savcı, Akış ve beraberindekilerin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
‘Kürt olduğum için yargılanıyorum’
Mütalaaya karşı konuşan Akış, “Kürtçe konuşmalarımın tamamı Kürtçe bilmeyenler tarafından çevrilmiş. Ben İngilizce bilmiyorum ama bana o dile çevirteceksiniz, öyle bir şey olabilir mi? Ben yaptığım konuşmaya bakıyorum, yapılan çevirilere bakıyorum bir alakası yok. Bu konuşmanın kaydını ortaya koyun aynısı çıkarsa ben 50 yıl gidip cezaevinde kalacağım. Konuşmamı çevirin, eğer suçsa ben bin kez daha aynı suçu işleyeceğim. İfadesini geri çeken bir gizli tanığın ifadelerini neden mütalaaya koydunuz. Alehte ifade verince bir sıkıntı yok ama aleyhte verince ‘yok siz tehdit ediyorsunuz’ diyorsunuz. Ben bu kişi hiçbir zaman görmemişim. O kişi ifadelerini geri çektiğinde ben cezaevindeydim. Siz de o kişinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Benim burada yargılanmamın tek nedeni Kürt olmam. Ben Kürt olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
19 yıl ceza verildi!
Mahkeme, Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ayrıca tutuklanma kararı çıkarıldı.
COLEMÊRG