Çanakkale’nin Lapseki ilçesi maden ocağının kapasite artış projesine dair Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklıları Koruma Derneği basın açıklaması yaptı
Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü mevkiinde Nurol Holding’in sahibi olduğu TÜMAD Madencilik tarafından yapılması planlanan Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı” projesine verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının İptal ve Yürütmenin Durdurulması talebi ile 07.01.2024 tarihinde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma Üretim ve Dayanışma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği ve 32 yurttaş dava açmış ve davanın duruşması geçtiğimiz gün gerçekleşti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıklıları Koruma Derneği basın açıklaması yayınladı.
Yüzde 79’u maden ruhsatlı
Kazdağları’nın yüzde 79’una maden ruhsatları dağıtılırken, bölge büyük tehdit altında. Yapılan duruşmaya katılan davacılar, şirketin hazırladığı projedeki eksik, hata ve kusurları dile getirerek, ÇED Olumlu kararının iptalini talep ederken, yeni bir bilirkişi heyeti atanmasını ve yeniden keşif yapılmasını istedi. Nurol Holding (TÜMAD A.Ş.) tarafından 2021 yılında Eczacıbaşı Holding’den devir alınan işletme ruhsatı kapsamında açılmak istenen altın-gümüş madeni projesi için 2013 yılında 34 hektar alan için “ÇED Olumlu” kararı alınmıştı. Yeni ÇED Raporu ile 34 hektarlık alan 429 hektara çıkarılmaya çalışılıyor.
158 bin ağaç katledilecek
Proje ömrü boyunca, 7,2 milyon ton cevher, 31,4 milyon ton pasa olmak üzere toplam 38,6 milyon ton kazı yapılacak. Proje verilerine göre 1 ton cevherde 1,83 gram altın ve 1,85 gram gümüş vardır ve bu durumda elde edilmesi beklenen altın miktarı 13 ton, gümüş miktarı ise 13,32 ton. ÇED alanı, Lapseki ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7,5 km, Şahinli köyüne 1,2 km, Subaşı köyüne 3,3 km, Yeniceköy köyüne 3,4 km, Taştepe köyüne 4,2 km, Çamyurt köyüne 4,6 km ve Mecidiye köyüne 5,13 km. mesafededir. ÇED alanının hemen hemen tamamı ormanlıktır ve rapora göre en az 158 bin ağaç kesilecektir.
Bayramdere Barajı’nın yanı
ÇED alanı bölge için hayati öneme sahip olan ve içme ve sulama suyu sağlayan Bayramdere Barajı’nın orta mesafeli koruma alanında, mutlak koruma alanına ise yalnızca 750 metre mesafededir. Ayrıca Bölgenin önemli sulak alanlarından biri olan Çardak Lagünü’nü proje alanından gelen su kaynakları ile beslenmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ