Şirnex coğrafyasında kolonyalist uygulamalar giderek büyürken, petrol, maden ve barajlarla bölge adeta kuşatıldı. Dünyanın en kirli yakıtı olan asfaltit üretiminde şirket kapasitesinin 42 kat arttırılacak olması dikkat çekici
Şirnex ormanları asker desteği ve korucular eliyle yakılıp kesilerek büyük ekolojik yıkımlar yaratılırken, yıkım petrol ve madenlerle genişletilerek büyütülüyor. Bölgede nerede akan su varsa baraj ve HES’ler inşa edilerek sular doğadan ve halkın kullanımından çalındı. Diğer yandan bölgede kurulan ve ürettikleri enerjiyi sınır ötesine satan termik santraller bölgeyi yaşanmaz yer haline getirirken, termik santrallerde dünyanın en kirli yakıtı olarak nitelenen asfaltit yakılarak maden alanları genişletilmeye devam ediliyor.
Bêspin asfaltite kurban ediliyor
Şirnex’in Silopiya İlçesi Bêspin (Görümlü) beldesi Ballıkaya mevkiinde Tam Maden AŞ tarafından yürütülen asfaltit maden ocağında kapasite artışına gidilirken bu artışın 42 kat arttırılması dikkat çekici. Maden sahasında patlatmalı yöntem uygulanacağı bildirilirken, bölgede yıkım artarak büyütülecek. Açık ocak olarak işletilen madende yıllık üretim 20 bin tondan yıllık 850 bin tona çıkarılmak isteniyor. Diğer taraftan pasa (atık) ve asfaltit cevher üretimi yıllık 416 bin tondan 8 milyon 500 bin tona ulaşacak.
TKİ eliyle acele kamulaştırma
Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), bölgeyi yaşanmaz bir yer haline getiren termik santrallerde yakmak amacıyla asfaltit üretimi için toplam 51 parselde ‘acele kamulaştırma’ adımı atılmıştı. Silopiya’ya bağlı 1995 yılında zorla boşaltılmış olan Beşiri (Koyunören) Köyündeki 7 parsel ile Bêspin (Görümlü) Köyündeki 44 parsel üzerlerindeki ekili, dikili ve yapılı (Ev ahır vb.) unsurlarıyla birlikte acele olarak el koyulma işlemi başlatıldı. Acele el koyulmak istenen alan toplam yüzölçümü 300.686m2. Alana TKİ eliyle el koyulduktan sonra rödovansçı şirkete teslim edileceği açıklamalarda yer alırken, Tam Maden AŞ’de buradaki payını aldığı anlaşılıyor.
Asfaltit en kirli yakıt
Şirnex termik santrallerle adeta işgal edilip nefessiz bırakılırken tüm su varlığı bu santraller ve madenlere bağlanmış durumda. Şirnex’te 405MW Ciner Gurubu, 270MW Galata Enerji ile Çinli CNEEC ortaklığı, 182 MW Karadeniz enerji, 138 MW ilk adımda ve toplam hedefleri 413 MW olan Park- Ceytaş şirketleri bölgede ürettikleri enerjiyi Irak’a ihraç edip bölge coğrafyasını zehirlerken halka ise hiçbir yararı yok. Bu şirketlerin toplam enerji üretim gücü 1270 MW ve bu enerjiyi üretebilmek için günlük yaklaşık 30.000 ton Asfaltit adı verilen karbon kayaçlar yakılıyor. Asfaltit dünyanın en kirli karbon yakıtı olarak değerlendirilirken, asfaltitin kül oranı yüzde 35. Bir günde 10.500 Ton kül ve yaklaşık 9.000 Ton kanserojen gazlar atmosfere salınarak Şirnexliler zehir solumakta.
Radyasyon kirliliği
Asfaltit külünün içeriğinde ise silisyum, alüminyum, demir oksitlerin yanı sıra toprağa, suya ve çevreye yayılabilecek Kadmiyum, Civa, Kurşun, Arsenik gibi ağır metaller ile Uranyum ve havaya dağılan Radon gazı bulunmaktadır. Küllerin üzeri toprakla örtülse bile toprağın gözeneklerinden geçen Radon gazı 4 günden kısa bir süre içinde Polonyuma ve Aktif Kurşuna dönüşmektedir. Bu nedenle kül yığınları çevreye sürekli radyasyon yayarlar. Yaklaşık 40 KM çapında bir alan bu santrallerin etkisi altında bulunmakta. Bölgede asfaltit rezervinin 77.5 milyon ton olduğu belirtilirken, yeni termik santral projeleri ve yeni asfaltit ocakları sırasını beklemekte.
EKOLOJİ SERVİSİ