Curnê Reş seçimlerini DEM Parti Eş başkan adayları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil ile konuştuk: 31 Mart’ta aldık, 2 Haziran’da katlanarak alacağız. Büyük bir fark ile alacağız… Curnê Reş halkı umutludur, 31 Mart’ta umut ışığını gördü. 2 Haziran’a daha umutlu giriyoruz
Selman Çiçek
DEM Parti, 31 Mart seçimlerinde Riha’da (Urfa) önemli bir başarıya imza atarak 7 belediyeyi kazandı. Kazanılan belediyelerden biri de Kürt demokrasi mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Curnê Reş (Hilvan) ilçesi oldu. Kürt siyasal hareketinin 1979 yılında yapılan seçimde Nadir Temel, işbirlikçi-feodal güçlere karşı önemli bir başarı elde ederek seçimleri kazandı. 6 Mayıs 1979 günü Hilvan’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde devrimciler, yoksul bir aileden gelen Nadir Temel’i aday gösterdi. Mütevazı ve emekçi kişiliğiyle Hilvan halkının sevdiği Nadir Temel, seçimlerde oyların çoğunu alarak belediye başkanlığını kazandı. Üstelik sadece bununla sınırlı kalmadı ve Kurdistan’da ilk kez belediye meclisine kadın üyeler de seçildi. Hatta belediye meclisine Saadet Yavuz ve Emine Hacıyusufoğlu ile giren Durre Kaya, Nadir Temel’le belediyeye başkanlık etti. Yani ilk “eşbaşkanlık” sistemi Hilvan deneyimi ile hayat buldu. 1979 yılı seçimlerinin ardından Kürt siyasal hareketi, Curnê Reş’i Garip Yeşil ve Av. Serhan Yeşil eşbaşkanlığında tekrar kazandı. Ancak AKP’li Ali Aslan Bayık’ın akrabaları kameralar önünde iki sandığı ateşe verdi. Bu olayın ardından AKP, 15 sandığa itiraz ederek seçimlerin yenilenmesini talep etti. Yaşanan hak ihlalleri kameralar önünde tespit edilse de YSK, seçimleri yenileme kararı alarak seçimlerin 2 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Curnê Reş’te yeniden yapılacak seçimler öncesi DEM Parti Eşbaşkan adayları Av. Serhan Paydaş ve Garip Yeşil sorularımızı yanıtladı.
- DEM Parti’nin kazandığı Curnê Reş, AKP’li adayın hileleri ile iptal edildi. Bu süreçte yaşananları biraz özetleyebilir misiniz?
Garip Yeşil: 31 Mart seçimlerinde Riha genelinde 7 ilçe kazandık. Bu ilçelerden biri Hilvan’dı. Seçim günü Hilvan halkı, kendi iradesini sandığa güçlü bir şekilde yansıttı. Oylar sayılmaya başladığında kaybettikleri anda sandıklardan çekilerek kirli planlarını devreye koydular. Gençlik Merkezi denilen bir okulda mevcut belediye başkanının akrabaları 40-45 kişi ile orayı basarak sandıkları ateşe verdi. Sandığı korumaya çalışan bir kadını saçlarından tutarak yerlerde sürüklediler. Kadın, kendini camdan aşağı atarak kurtardı. Bu sandık yakma olayından ötürü seçimin tekrarlanmasına karar verdiler. Yaptığımız itirazlar reddedildi, yaşanan olaylar belgelense de YSK bunları ret ederek, mevcut oynanan oyunlardan yana tavrını koydu. 2 Haziran’da seçimlerin yapılmasını kararlaştırdı. Halk, sandıklara giderken iradesinin sandıktan çıkmasını istiyor.
- İkinci kez seçim yapacak ilçede seçim çalışmalarında heyecan ne durumda?
Serkan Paydaş: Seçim propagandasına Hilvan’da başladığımızda büyük bir coşku ve moral motivasyon söz konusudur. 31 Mart’taki tarihi olaydan sonra moral ve motivasyon ilçe genelinde daha da arttı. Daha kuvvetli ve kudretli olarak seçim çalışmamız devam ediyor. 1979 yılından bu yana Curnê Reş’i, her ne kadar farklı siyasi partiler yönetse de kayyım rejimi ile yönetiliyor. Sistem, kayyım rejimidir. Curnê Reş’in gelişmemesi için, ileriye taşınmaması için belediye her türlü yola başvuruyor. Curnê Reş yalnızlaştırıldı, yoksullaştırıldı. Yardıma muhtaç haline getirdiler. AKP, seçim kampanyasında kirli yüzünü bir kez daha gösterdi. Seçim çalışmalarını daha çok yardımlarla yürütmeye çalışıyor. Oy vermezseniz yardımınızı keseriz anlayışı ile hareket ediyorlar. Curnê Reş küçük bir ilçemiz, belediye işçilerimiz yeteri kadar vardır. Belediyede çalışmadığı halde bankamatik memurlar var. Seçim propagandası olarak 200 işçi belediyeye aldılar. Seçimden dört gün önce işe girişleri yapıldı. Yeniden seçim kararı alındıktan sonra bu işçilerin iş akdi fesih edildi. AKP’li belediye başkanının kendisinin fabrikası 300 kişilik, ancak fabrika Curnê Reş’te değil, Riha’da bile değil. Kendisi bile ilçeye hizmet etmiyor. 15 yıldır iktidardalar, neyin hizmetini verecekler.
45 yıldır halkımızın aklı ile oynuyorlar, hiçbir yatırım yapmıyorlar. Fabrika kurmak için girişimde bulunmak isteyen iş insanlarının önüne engeller konuluyor. Devlet, çok tehlikeli bir oyun oynuyor ilçede. AKP ve belediye başkanı da bu sistemin bir parçası haline gelmiş. Biz bu algıyı kırdık ilçede. Curnê Reş halkı umutludur, 31 Mart’ta umut ışığını gördü. 2 Haziran’a daha umutlu giriyoruz.
- Sandığa müdahale edilmesinden ötürü halkın tepkisi ne durumdadır, tepki oyları bekliyor musunuz?
Garip Yeşil: Bize dönük çok güzel dönüşümler var. Mevcut belediye başkanına da çok büyük tepki vardır. Bu yapılan haksızlıkların hiçbir yerde yapılmadığı, örneği ve benzeri de yok. Tutanak ve kanıtlarla bunu ispatlamamıza rağmen bizim aleyhimize kullandılar. Bunu da halk gördü. Halk buna tepki gösteriyor. Halk, “bu haksızlığa karşı boyun eğmeyeceğiz, taraf olmayacağız” diyor. “Biz DEM’den yana oyumuzu kullanacağız” diyorlar. Ve şimdiye kadar AKP’ye veren yurttaşlarımız, 2 Haziran’da DEM Parti’ye oy vereceklerini söylüyor. Bu haksızlığın kendilerine yapıldığını dile getiriyorlar. “Artık sizden çıkmış, bizim bunu korumamız gerekiyor” diyorlar. Halk, 2 Haziran’da sandıklara sahip çıkacaklarını söylüyor. Her kesimden dönüşler alıyoruz. Ev ziyaretlerine gittiğimizde her kesim bu haksızlığa tepki verdiğini söyledi. Bir köyde yaşlı bir dede, hiçbir belediye başkanın bu kadar halkın içinde olmadığını söyledi. Buna benzer çok örnek var. Halkın yüzde 75’inin yüzü bize dönüktür. Halkın AKP’nin haksızlığına artık tahammülleri kalmamış. Hiçbir hizmetin yapılmadığı bir Curnê Reş görüyoruz. 45 yıldır AKP zihniyeti, kayyım zihniyeti ile yönetiyorlar. Halkı yoksullaştırarak kendilerine muhtaç haline getiriyorlar. Halkı kapalı bir kutu içine koyarak önünü kapatan bir anlayış var. İlçenin otogarı, halk pazarı, çocuk alanları, spor alanı yok. Curnê Reş halkına bir şey vermemişler. Her şeye rağmen kendi kültürünü koruyan bir halk var. DEM Parti’nin kendileri için bir kurtuluş olacağını biliyorlar. DEM’e güveniyorlar ve artık yeter diyorlar. 45 yıllık baskının ve zorbalığın son bulmasını istiyorlar. 45 yıl önce 3 kadın arkadaş ile Curnê Reş’te başladığımız mücadele bugün onbinlere ulaşan bir miras haline geldi. Başaracağımızı biliyoruz, kendimize de halkımıza da güveniyoruz. 31 Mart’ta aldık, 2 Haziran’da katlanarak alacağız. Büyük bir fark ile alacağız.
Serhan Paydaş: Gündüzleri köylere giderek çalışmalara yürütüyoruz. Kapı kapı dolaşarak halkımızla buluşuyoruz. “Bir belediyeden beklentileri nelerdir” gibi sorularla sorunları da yerinde tespit etmeye çalışıyoruz. Akşamları ise ev ziyaretleri yapıyoruz. Mahalle toplantıları düzenliyoruz. Curnê Reş’in gerçek sorunlarını yerinde tespit ediyoruz. Bu sorunları hepsini not almışız, yol haritamızı belirlemişiz. 2 Haziran’da belediyeyi kazandığımızda aldığımız notları baz alarak bütün sorunları gidereceğiz.
- Curnê Reş bir tarım şehri olmasına rağmen dışarıya en çok göç veren ilçe konumda. Tarıma dönük politikalarınız nasıl olacak?
Paydaş: Son on yılda bizim tespit ettiğimiz 4200 genç, ilçeden göç etmiştir. Bunların neredeyse hepsi işsizlikten dolayı metropollere göç eden gençlerimizdir. İlçemiz, Fırat bölgesinde olmasına rağmen kurak bir bölgedir. Tarım alanlarımız var. Ancak sulanmıyor. Tek ürün kaldırılıyor. O da istenilen düzeyin çok altındadır. Kooperatifçiliği geliştireceğiz. Halkı su ile buluşturacağız. Seracılığı önplana çıkaracağız. Tarımsal sulamayı önplana çıkaracağız. 6 bölge tespit etmişiz, bu altı bölgede mandıra kuracağız. Yurttaşlar, sütlerini orada değerlendirebilecekler. Yerli tohum üreteceğiz. O tohumları da kendi çiftçimize ücretsiz olarak vereceğiz. Üreten bir ilçe olacağız. Kendine yeten bir ilçe olmadığı için gençlerimiz göç ediyor. İki bine yakın istihdam edebilecek işyerleri açma gibi bir projemiz var. İş alanları yanında sosyal alanları çoğaltacağız.
- Kadını daha görünür kılmak için ne gibi projeleriniz var?
Garip Yeşil: 2014 yılında eşit temsilliyeti hayata geçirdik. Bugün etkili olduğumuz her yerde kadınlar, aktif olarak yerel yönetimin içerisinde yer alıyor. Kadın kooperatif projemiz var. Kadınların ürettiğini kendi semt pazarında sattığı bir proje geliştireceğiz. Kadınların kendilerini ifade edebilecek alanlara kavuşmasını sağlayacağız. Kadınlarımız mevsimlik işçi olarak çalışıyor, kadınların yerelde ekonomiye katılmasını sağlayacağız. Curnê Reş’i kadın eliyle yeniden inşa edeceğiz, değişimin öncüsü olacaklar. Kültürüne, diline bağlı bir halk, ama bunları yaşayacak alanlar yok. Bu alanları yaratacağız.
- Seçim yaz aylarına denk geldiği için bir çok seçmen mevsimlik işçi olarak şehir dışına çıktı. Seçmenleri ilçeye nasıl taşıyacaksınız?
Serhan Paydaş: Hareketli seçmen için bir komisyon kurduk. Mevsimlik işçiler gitmeden önce hepsinin ismini kaydettik. İş yerleri ile de görüştük. Arkadaşlarımız yerlerinde de tespit etti. Seçim günü ilçede olmaları için hem biletleri kesildi hem de araçlar ayarlandı. Seçim günü gelecekler. Ulaşamadığımız kişiler olursa en yakın DEM Parti temsilcileri ile iletişime geçebilirler. 950 işçi tespit ettik ve bunları hepsini ilçeye getirecek çalışmayı tamamladık. Yine öğrencilerimiz de bize ulaşırsa kendilerine gerekli imkanları sağlayacağız.