Kıvanç Eliaçık’ın ‘Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket’ kitabı NotaBene Yayınevi tarafından yayımlandı
Kıvanç Eliaçık’ın “Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket” kitabı NotaBene Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitap Arap Dünyası’ndaki sendikaları inceliyor.
Kıvanç Eliaçık’ın ‘Orta Doğu’da İşçiler ve Sendikal Hareket’ kitabı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki işçilerin ve sendikaların tarihini anlatıyor. Geleneksel tarih anlatıları savaşlar, yöneticiler veya uluslararası anlaşmalar üzerinden ilerlerken, bu çalışma, Arap Dünyası’nı grevler, iş kanunları ve sendikacılar üzerinden inceliyor.
Türkiye ve Arap Dünyası arasındaki tarihi, kültürel, siyasi ve ekonomik bağlar sürekli gündemde olsa da bölgedeki işçilerin çalışma koşulları ve siyasal talepleri Türkiye’de pek bilinmiyor. Kitap bu konudaki şaşırtıcı benzerliklerini ve ilham verici örnekleri aktarıyor.
Kitabın tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor: “Arap Dünyası’ndaki sendikal hareketin kökleri Osmanlı Dönemi’ndeki köylü ayaklanmalarına kadar uzanırken, modern anlamda işçi sınıfının oluşumu Manda dönemindeki sanayileşmeyle birlikte hız kazanmıştır. İlk vasıflı işçiler ve sendikaların kurucu liderleri bazen yabancı işçiler arasından çıksa da sendikalar da genellikle ‘yabancı’ patronlara karşı verilen mücadelelerle güç kazanmıştır. Sendikalar ulusal bağımsızlık hareketlerinin önemli bir parçası haline gelen sendikalar hızla büyümüştür.
Bağımsızlık mücadelesinin ardından devlete karşı bağımsızlık mücadelesi veren sendikalar Arap Baharı günlerinde de işçilerin ve işsizlerin taleplerini meydanlara ve grevlere taşımıştır.
Kitapta Tunus, Cezayir, Mısır, Lübnan, Filistin, Ürdün, Suriye ve Irak’taki sendikal hareketlerin tarihi ve uluslararası sendikal örgütler inceleniyor. Her bölümde ayrıca o ülkenin edebiyatından işçilerle ilgili alıntılar yer alıyor.”
KÜLTÜR SERVİSİ