İspanya, Filistin Devleti’ni resmen tanıdığını duyururken İrlanda hükümeti de tanıma kararını duyurdu. Norveç’in ise Filistin Devleti’ni tanıma kararı gece yarısı yürürlüğe girdi
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanya’nın Filistin Devleti’nin resmen tanıdığını duyurdu. Sanchez, “İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapsayan bir Filistin devletini tanıyor” açıklamasını yaptı.
Sanchez, Madrid’te düzenlediği basın toplantısında, ”İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı kapsayan bir Filistin devletini tanıyor… Tüm taraflar arasında anlaşma sağlanmadan 1967 sınırlarında yapılacak hiçbir değişikliği tanımayacağız. İspanya, Filistin’i halihazırda tanıyan 140’tan fazla ülkeye katılacak. Bu tarihi bir karardır Önceliğimiz Gazze’de olup bitenlere son vermek ve geçişleri insani yardıma açmaktır, bundan sonra çabalarımızı iki devletli çözüme odaklayacağız. Bugünkü Filistin’i tanıma kararımız uluslararası hukuka uygundur ve bir barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.
3 hafta önce İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İrlandalı ve Norveçli mevkidaşlarıyla birlikte Brüksel’de yaptığı açıklamada ”Filistin devletini tanımak Filistin halkı için adalet demektir” demişti. Bugün İrlanda ve Norveç’inde Filistin Devleti’ni resmi olarak tanıdıklarını açıklamaları bekleniyor.
İrlanda: Filistin’in tanınması çözüm umudunu canlı tutuyor
İspanya’nın ardından, İrlanda hükümeti de kabine toplantısında Filistin’i tanıma kararının onaylandığını duyurdu. İrlanda’daki Filistin Misyonu büyükelçiliğe dönüştürüleceği ve İrlanda’ya bir Filistin büyükelçisi atanacağı açıklandı.
İrlanda Başbakanı Simon Harris kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada diğer ülkeler tarafından bombalanarak unutturulmaya çalışıldığı bir dönemde Filistin’i tanımanın umutları canlı tuttuğunu söylemişti.
İsrail’in son günlerdeki Refah saldırısına değinen Harris, “Ne yazık ki dehşet olayları yaşanmakta ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çıkıp bunu ‘trajik bir hata’ olarak nitelendirmektedir. Nisan ayındaki trajik hatası, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda sağlamaya çalışan insani yardım çalışanlarının bombalanması, Mayıs ayındaki trajik hatası ise yerlerinden edilmiş insanların sığındığı merkezine sığınma amacındaki çocukların bombalanmasıydı. Haziran ayının trajik hatası ne olacak? Ve daha da önemlisi, dünya bunu engellemek için ne yapmak niyetinde?” demişti
“Avrupa daha fazlasını yapmalı” diyen İrlanda Başbakanı Harris, Avrupa Birliği’ne İsrail ile ticaret anlaşmalarını gözden geçirme çağrısında bulunmuştu.
Filistin’in resmi olarak tanınmasına değinen Harris, “Filistin’in tanınması, başkalarının ne yazık ki bombalayarak unutturmaya çalıştığı bir dönemde, dünyaya bir ülke olarak iki devletli çözüm umudunu canlı tutmaya yardımcı olacak pratik eylemler alabileceğine dair bir işaret göndereceğini düşünüyorum” ifadesini kullanmıştı.
Norveç kararı yürürlüğe geçirdi
Norveç gece yarısı itibarıyla Filistin’i resmi olarak tanıma kararını yürürlüğe geçirdi.
Üç Avrupa ülkesinin beraber yaptığı açıklamada Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail’in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 193 ülkeden 144’ü Filistin devletini tanırken, İspanya ve İrlanda’nın tanıma kararıyla sayı 146’ya çıktı.
DIŞ HABERLER