Türkiye’nin Federe Kurdistan bölgesine yönelik hava saldırıları devam ediyor. Fırat Haber Ajansı, Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê alanında kullandığı yasaklı patlayıcı ve kimyasallara dair görüntüler yayınladı
Türkiye’nin Nisan 2022’de Federe Kurdistan’a yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Rojnews’in haberine göre Türkiye’ye ait savaş uçakları 27 Mayıs 2024 sabah saatlerinde Raperin İdaresi’ne bağlı Qeladiz ilçesi sınırında yer alan Asos Dağı’ndaki Kurîsî tepesini bombaladı.
ANF ise Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê alanındaki savaş tünellerine yönelik kullandığı yasaklı patlayıcı ve kimyasallara ilişkin fotoğraf ve videolar yayınladı.
ANF’den Hevidar Ceylan’ın haberine göre, YJA Star tünellerine karşı kullanılan patlayıcılar bulundu.
Haberde şunlar kaydedildi: “Patlayıcının bileşimi konusunda net bir ifade kullanamayacaklarını dile getiren YJA Star gerillası, yarattığı etkiyi “kokusu çok ağır” şeklinde tarif etti. Farklı türdeki patlayıcıların yanı sıra üzerinde ‘’TERMOBARİK (TBX)’’ yazan patlayıcılar da ele geçirilenler arasında yer alıyor.
Patlamalara ilişkin çekilen görüntüler de savaş suçlarına işaret ediyor. Farklı açılar ve alanlarda çekilen görüntüler, patlama anı ve sonrasında bıraktığı izleri gösteriyor. Görüntülerin birinde patlama ardından yoğun bir şekilde, geniş bir alana yayılan beyaz dumanlar yükseliyor. Bir başka açıdan kayalık bir zirvenin yamacında bu dumanlar mantar gibi göğe çıkıyor.”
Yüksek sıcaklık ve basınç
ANF’de fotoğraflarda Termobarik (TBX) yazılı bombalar görünüyor. Haberde “Görüntüler, termobarik patlayıcıların ve kimyasal içerikli patlayıcıların kullanıldığını gösteriyor. Patlayıcıların etkileri ve kalıntıları, ciddi bir yıkım ve yüksek sıcaklık, basınç dalgaları yarattığını doğruluyor. Birçok fotoğrafta “Termobarik (TBX)” yazılı etiketler bulunuyor. Termobarik patlayıcılar, büyük bir patlama ve ardından yüksek sıcaklık ve basınç dalgası yaratıyor. Bu tür patlayıcılar, kapalı alanlarda yüksek yıkıcı etkiye sahip. Patlayıcı Kalıntıları ve Parçalar: Patlayıcının parçaları ve etrafında beyaz toz görülüyor. Blasting Cap (Patlayıcı Başlığı): Bazı fotoğraflarda “DANGEROUS BLASTING CAP” yazılı bir patlayıcı başlığı ve ateşleme mekanizması görülüyor. Kimyasal içerikli patlayıcı kalıntıları: Görüntüler ve fotoğraflarda, gri renkli bir toz veya kimyasal madde görülüyor. Bu tür kalıntılar, kimyasal içerikli patlayıcıların kullanıldığına işaret ediyor.
OPCW’ye ‘inceleme yap’ çağrıları
Federe Kurdiastan’daki saldırılarda 2022’de ANF görüntüler yayınlamıştı. Kimyasala maruz kalan HPG’lilerin videoları ve fotoğrafları gösteriliyordu. Ardından dünyanın birçok kentinde saldırıların durdurulması, bölgede inceleme yapılması çağrıları yapılmıştı. Suriye’de kimyasal silah araştırması yapıp Suriye’nin kimyasal envanterini 2013’te imha eden Lahey merkezli Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’ne (OPCW) incelemelerde bulunması için çağrılar yapılmıştı. OPCW önünde de basın açıklamaları ve oturma eylemleri gerçekleşti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da Medya Haber’e açıklamasında, inceleme yapılması gerektiğini söylemesi sonrası 27 Ekim 2022’de tutuklandı. Fincancı tepkilerden sonra 11 Ocak 2023’te tahliye edildi.
Fincancı BBC’nin sorularını yanıtlarken de şunları söylemişti: “Çatışmalarda yasak olmasına rağmen kimyasal silahlar kullanılabileceğini, bu tür iddialar olduğunda etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini, ölümle sonuçlanmış olaylarda bu tür iddiaların aydınlatılabilmesi için Minnesota Protokolü kılavuzluğunda otopsi yapılmasının önemini vurguladım. Bana yöneltilen soru kimyasal silah kullanım iddiasıydı, bir toksik gaz etkilenmesine işaret eden belirtileri değerlendirip bu yönde iddia varsa yapılması gerekenleri sıraladım. Videoda ortamda bulunan iki kişi bazı belirtiler gösteriyor. Birisinde istemsiz hareketler ve ağzından gelen kanlı köpüklü sıvı solunum yoluyla alınan, akciğerlerde zarara neden olan ve sinir sistemini etkileyen bir maddeyi (gaz formunda) düşündürüyor. Diğerinde ise ruhsal tepkiler var. Bazı toksik gazlar maruziyet oranı ve süresi ile ilişkili olarak kişilerde farklı belirtiler ortaya çıkmasına neden olabilir. Bir adli tıp uzmanı olarak uzmanlık alanımla ilgili benzeri birçok olguya dair fotoğraf, video vb. dijital materyal, bir ön değerlendirme ve ileri inceleme gerekip gerekmediğini tanımlamamız için özellikle uluslararası bilirkişilik uygulamalarımızda bizlere iletilir. Bu tür “sekonder – ikincil” deliller adı verilen kayıtlarda izlenmesi gereken yol, Birleşmiş Milletler Fact-Finding Mission (Gerçeği Araştırma Görevleri) için hazırlanmış kılavuzlarda da yer almaktadır. Burada da sunduğum; gözlediğim belirtiler üzerinden ileri inceleme yapılması gerekliliği ve gerekli adımların neler olduğudur.”
DUHOK