Daha önce İran rejiminin iki kez tutukladığı ve kefalet karşılığı serbest kalan kadın gazeteci – aktivist Jîna Muderîs’e gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 21 yıl hapis cezası verildi
Kurdistan İnsan Hakları Ağı, kadın hakları savunucusu ve gazeteci Jîna Muderîs Gurcî’nin, İran rejimi tarafından üç ayrı suçlamadan dolayı 21 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Rojhilat’ın Sine kentinde ‘halkın sesi’ olarak bilinen Jîna Muderîs, rejim mahkemesi tarafından “Rejimi devirmek için yasadışı bir örgüt kurma” suçlamasıyla 10 yıl, “Yabancı devletlere muhbirlik yapmak” suçlamasıyla 10 yıl ve “Rejime karşı propaganda yapmak” suçlamasıyla da 1 yıl, toplamda 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Makale yazmak, röportaj yapmak suç sayıldı
Jîna Muderîs’e yöneltilen suçlamaların dayanakları ise dikkat çekici: “Feminist ideolojiye dayalı bir meclis oluşturarak hükümeti yıkmak, halka karşı toplantılara katılmak ve topluma karşı ayaklanma çağrısında bulunmak, muhaliflere karşı sürekli bir baskı uygulamak, uluslararası konferans ve eğitim seminerlerine katılmak, toplumsal konularda makaleler yazmak ve yabancı medya organlarıyla röportajlar yaparak İran’ı kötülemek ve Jîna Emînî’nin ölümünden sonra toplumu galeyana getirmek.”
Kurdistan İnsan Hakları Ağı’na göre, Jîna Muderîs’in duruşması istihbarat raporlarına dayanarak yapıldı ve Hemedan Cezaevi’nde cezasının infazına karar verildi.
Daha önce iki kez tutuklanmıştı
Rojhilat ve İran’da tanınmış bir kadın gazeteci ve aktivisttir ve daha önce iki kez İran rejimi tarafından tutuklanmıştı. İlk ‘Jin, Jiyan, Azadî’ protestoları sırasında tutuklanmış ve 42 gün Sine’de tutuklu kalmıştı. 2022’nin Mart ayında 1 milyar İran tümeni karşılığında kefaletle serbest bırakılmıştı.
Jîna Muderîs, ikinci kez Nisan 2023’te tutuklanmış ve 84 gün sonra 5 milyar İran tümeni karşılığında kefaletle serbest bırakılmıştı.
Son olarak, bu ayın 21’inde, Jîna Gurcî’nin davası sonuçlandı ve mahkeme tarafından 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Cezaya itiraz edildi
Verilen 21 yıl cezanın, 10 yılının Hemedan hapishanesinde infaz edilmesine karar verildi.
Jîna’nın avukatlarının cezaya itiraz ettiği, dosyayı Sine İstinaf Mahkemesi’ne göndermek üzere temyiz mahkemesine başvuracakları öğrenildi.
Kaynak: ANHA