Fitch ve Moody’s, Türkiye ekonomisinin 2019 yılı beklentileri için ‘resesyon’ uyarısı yaptı. Raporlarda kredi arzı ile dış finansman koşullarındaki kötüleşmenin sürdüğü belirtildi
Türkiye kriz yolunda ilerlerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s peş peşe yaptığı açıklamalarla ‘resesyon’ uyarısında bulundu. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2018 ve 2019 yılları için reel büyüme oranı tahminlerini düşürerek, sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde -1,9 olarak açıkladı. Daha önceki tahminler sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 3 idi. Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri Raporu’nda şunlara dikkat çekildi: “Kredi arzı daralması ve güven zedelenmesi gibi nedenlerle ekonomi beklenenden daha hızlı yavaşlıyor. Kur krizi, yüksek enflasyon ve dış finansman koşullarında yaşanan sıkıntılar, 2019’da ülkenin resesyona sürüklenmesine neden olacak ekonomik bir şok yaratıyor.”
Görünüm negatif
Öte yandan Moody’s de Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 2 oranında daralmasını bekliyor. Kuruluş, Türkiye’de ekonomik aktivitenin ciddi şekilde yavaşlamasını beklediklerini bildirdi. Türkiye için görümünün “negatif” olduğunu belirten kuruluşun kaydettikleri şöyle: “Türkiye, tırmanan kurumsal zorluklar ve politika belirsizliği ile karşı karşıya. Küresel büyümenin yavaşlamasına, finansal piyasa oynaklıklarının devam etmesine, faiz artışlarına, ticarette korumacı politikalara ve jeopolitik gerilimlerin tırmanmasına bağlı olarak gelişmekte olan piyasaları zor günler bekliyor.”
Resesyon nedir?
Resesyon, ekonomide büyümenin iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir. Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak isimlendirilir.
EKONOMİ SERVİSİ