Artan maliyetler ve ‘güvenlik’ adı altında alınan yasaklar ile arıcılık bitirilme noktasına gelirken, Sêrt’te 18 yıldır arıcılık yapan Muhsin Beydoğan, mesleklerini yapamayacak hale geldiklerini söyledi
Hem maliyetlerin artması hem de doğanın zarar görmesiyle yaklaşık 15 bin yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen arıcılık da bitmek noktasına gelmiş durumda. Öyle ki, arıcılar zarar ettikleri için mesleğini bırakma düşüncesi içerisinde girmiş durumda.
Arılar Çukurova’dan geliyor
Sêrt’te (Siirt) 18 yıldır arıcılıkla uğraşan Muhsin Beydoğan yaşadıkları zorlukları anlattı. Kovanları dolaştırarak, arılarla ilgili bilgi aktaran Beydoğan, Mart itibariyle yavaş yavaş arıları çoğaltmaya başladıklarını, bazen Çukurova’dan ana arı getirerek, bu ana arılarla kovanda bölmeler yaptıklarını kaydetti. Haziran sonrası yaylalara gittiklerini ve arıların bal üretmeye başladığını aktaran Beydoğan, Ekim aylarında bal yapımının tamamlandığını söyledi. Beydoğan, normal kovandan 10 kilo, kara kovanlardan ise yaklaşık 5 kilo bal elde ettiklerini aktardı.
Yaylalar yasaklı olduğu için gidilmiyor
Yaylalara çıkma konusunda da ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten Beydoğan, “Güvenlik” adı altında arıcılık için en verimli olan alanların yasaklandığını aktardı. Yurttaşların Bedlîs’ten (Bitlis) Wan’a kadarki alanda yolun kenarında üretim yapmak zorunda kaldığını söyleyen Beydoğan, “Sonuç itibariyle sen organik bir bal üretiyorsan mecburen o ‘yasaklı bölge’ dediğin alanlara gitmen lazım. Oralar yasaklı olduğu için bu sefer arılara en azından ölmemeleri için şeker takviyesi yapmak zorunda kalıyorsun” diye belirtti.
Satış yapamıyoruz
Balın artık bir “lüks” olduğunu ve insanların bu nedenle alamadığını belirten Beydoğan, “Bir kilo bal 250-300 TL. Ama bir tane sandığın fiyatı bin 200 TL. Bir peteğin kilosu 250 TL. İlkbahar ve sonbahar bakımları için kullandığımız şekerin 50 kilosu bin 500 TL olmuş. Ama bal para etmiyor. Biz aile geçimimizi bu yolla sağlıyoruz. Böyle giderse bu sene de şansımı deneyip, artık bu işi bırakacağım” diye kaydetti.
Piyasada üretilen sahte balların da işlerini zorlaştırdığını sözlerine ekleyen Beydoğan, “Reklamlarda, ‘5-10 şişe bal 100 TL’ deniliyordu. Bunu kullanan insanların birçoğu, artık bal almamayı tercih ediyor. İnsanlar arıcılık sektörüne artık güvenmiyor” diye belirtti.
Çözüm üretilmesi lazım
Arıcılarla ilgili bir an önce bir yasanın çıkartılması ve arıcıların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Beydoğan, “Kağıt üzerinde proje oluyor, bitiyor ve sadece birileri para kazanmış oluyor. Ama maalesef hiçbir şekilde insanlar faydalanamıyor. Her hangi bir çözüm üretemiyoruz. Bu sıkıntılar böyle devam ederse… Artık arıcılık yapamayacak durumdayız” şeklinde konuştu.
Kaynak: MA