Tepkiler üzerine sağlıkta değişiklik öngören taslağın 5. maddesi değiştiriliyor. ‘Güvenlik soruşturması’ndan geçemeyen doktorların özel hastanelerde çalışması için istenen 75 bin ile 125 bin TL ‘haraç’ olarak yorumlanıyor
AKP’nin sağlıkta düzenlemeleri içeren yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Teklifin maddeleri tek tek görüşülüp oylamaya sunulacak. Teklifin KHK’li hekimlerin çalışmasını engelleyen ve tartışmalı maddesi olan 5. madde için AKP, değişiklik önergesi vereceğini açıkladı. Bugün Genel Kurul’da verilmesi beklenen değişiklik önergesinde hem KHK ile ihraç edilen hekimlerin SGK ile anlaşmalı yerlerde çalışmasının önü açılacak hem de güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan hekimlerin özel hastanelerde çalışması için 600 gün bekleme süresi 450 güne çekilecek. Ayrıca bu süre pratisyen ve uzman hekimler için ayrı belirlenecek ücret tarifesi ile (75 bin-125 bin) kaldırılabilecek. Teklifin görüşüldüğü Genel Kurul’un birinci oturumu milletvekillerinin konuşmaları ardından kapandı. Yarın maddelerin görüşülmesi üzerine oturuma devam edilecek.
Geri adım değil
Yapılan değişikliği değerlendiren sağlıkçılar, bunun geri adım olmadığını, tam tersi görevinden ihraç edilmiş olan hekimlerin bütçe açığının kapatılması için para karşılığı göreve başlatılması için olduğunu belirtiyor. Sağlıkçılar bunun aynı zamanda hekimlerin mevcut durumunu suistimal etmekten başka bir şey olmayacağını ifade ediyor.
5. maddede ne var?
“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar, sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabilecek. Düzenledikleri raporlar yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınamayacak.”
SES: İktidar ‘kaçak’ çalışmayı dayatıyor
Sağlıkta değişikle ilgili Meclis Genel Kurulu’nda olan yasa tasarısını SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden değerlendirdi. Sağlık emekçilerine “müjde” olarak sunulan yasa tasarısının bütün maddelerinin hukuksuz olduğunu vurgulayan Erden, “Bu yasa tasarısı 44 maddeden oluşuyor. Her bir maddeye itirazımız var. ‘Sağlıkta şiddet tasarısı’ denmesine rağmen, tasarının kendisi bir şiddet olarak ortaya çıktı” dedi. Tasarının ihraç edilen sağlık emekçilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan hiçbir hastanede görev yapamayacakları maddesine değinen Erden, Türkiye’de SGK anlaşması olmayan hastanenin olmadığını belirtti. Erden, “Aslında bize söylenen ‘Ben senin çalışma hakkını elinden alıyorum, size açlıkla ölümü dayatıyorum’ demektir.
Bu yasa iç hukuka, uluslararası hukuka, sosyal devlet yasasına, insan haklarına aykırı. Yani bir bütünüyle hukuksuz bir yasayı Meclis’e getiriyorlar” ifadelerini kullandı. Hekimlerin, yıllarca okuyarak kendi haklarıyla kazandıkları mesleklerden ihraç edildiklerini, bunun akabinde çıkarılan tasarıyla mesleklerinin de ellerinden alınmak istendiğini dile getiren Erden, şöyle devam etti: “Kesinlikle bu yasayı tanımıyoruz. Bizim nezdimizde bu yasa hükümsüzdür. Her şeyden önce haklıyız. Çıkarılan bütün yasalar güvencesizliği dayatıyordu, bu yasa güvencesizliğin ötesinde açlık ve ölüm dayatıyor. Sömürüyü derinleştirmekten başka bir şey değil. Artık hekimlere kaçak çalışmayı dayatıyor, merdiven altı çalışmayı dayatıyor. Hekim emeğinin sömürüsünü daha fazla derinleştiriyor. İktidar kendi ülke vatandaşına çalışmayı yasaklayarak bir suç işliyor.” Erden, TTB ve SES olarak tasarının Meclis’ten geçmemesi için geniş kapsamlı bir mücadele hattı örerek direneceklerini söyledi.
HABER MERKEZİ