Dış politikada yalnızlaşınca, ekonomide enflasyon-işsizlik-yoksulluk döngüsünü aşamayınca Rusya, Suudi Arabistan, BAE, Mısır’a yönelik açılımlar yapmak zorunda kalan AKP yönetimi, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i ağırlıyor
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Aralık’ta Atina’ya giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iade-i ziyaret yaparak 13 Mayıs’ta Ankara’ya geliyor. Kariye Kilisesi’nin cami statüsünde ibadete açılmasıyla ilgili tartışmalar, Miçotakis’in ziyaret öncesi baskı altında kalmasına sebep oldu.
Orijinal adını Yunancada ‘kırsal bölgede’ anlamına gelen ‘Kora’ kelimesinden alan ve 6. yüzyılda bir manastır olarak inşa edilmiş olan Kariye Kilisesi, Osmanlı Padişahı 2. Bayezid döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından camiye çevrilmişti. 1945’te müzeye dönüştürülen, 1948’de de dönemin Müzeler İdaresine bağlanan Kariye Kilisesi’nin 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami yapılması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Kariye Kilisesi 6 Mayıs 2024 tarihinde cami olarak ibadete açıldı. Bu Yunaistan’da büyük tepki çekti.
Ziyaretin iptali istendi
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin kararını “uluslararası topluma meydan okuma” diye nitelerken, Miçotakis ise bu hafta Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile yaptığı görüşmede Kariye Camii’ni ibadete açma kararını “tamamıyla gereksiz” bulduğunu ifade etti.
Muhalefet, Kiryakos Miçotakis hükümetinin verdiği tepkiyi yetersiz buldu ve Miçotakis’in Türkiye’ye ziyaretini iptal etmesi için çağrıda bulundu. Ancak Miçotakis Ankara’yı ziyaret kararını değiştirmedi.
‘Gereksiz ve provokatif’
Sputnik’in haberine göre Yunan medyasına demeç veren Kiryakos Miçotakis, görüşmeye ilişkin olarak, “Parmağımızın tetikte olmasındansa konuşmamız daha iyidir. Seçim sırasında duyulanların seçimden sonra duyulmayacağını ummak istiyorum. Eğer böyle olursa, sorunlarımız devam edecek” dedi.
Kariye’nin camiye dönüştürülmesi meselesine de değinen Miçotakis, bu husus “gereksiz ve provokatif bir eylem” olarak nitelendirdi.
ATİNA /NAKARA