‘Kendimi Kürt ve Kurdistan davasına adadığımı, bu mücadele uğrunda idamı onurla karşıladığımı söylemem üzerine çılgınlaşan Saddam’ın ne kadar zavallılaştığını gördüm… Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar’
Bugün Baas rejiminin Federe Kurdistan’da gerçekleştirdiği işgal ve Kürt halkına karşı uyguladığı vahşi kıyımlara karşı uçak kaçırma eylemi gerçekleştirmek isterken yakalanıp idam edilen Kürt özgürlük mücadelesinin direnş sembollerinden biri olan Leyla Kasım ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 50’inci yıl dönümü.
Saddam Hüseyin öncülüğündeki Baas rejiminin 1974 yılında Kürt halkına karşı yoğunlaştırdığı savaş ve katliamlara dikkat çekmek için uçak kaçıran Leyla Kasım ve arkadaşları, 24 Nisan 1974’te tutuklandı. Cezaevinde çok büyük ve insanlık dışı işkencelere maruz kalan Leyla Kasım ve 4 arkadaşı, 12 Mayıs 1974’te Sadddam Hüseyin’in kararıyla idam edildi.
Daha 22 yaşında faşist Baas rejimi mahkemelerinde yargılanırken mahkeme hâkimine, “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kurdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” diyerek Kürt kadınların boyun eğmeyen onurlu dik duruşunu tüm dünyaya gösterecekti.
Leyla Kasım mahkemedeki duruşuyla sadece faşist rejime Kürt kadınların özgürlüğü ve toprağına olan bağlılığını göstermeyecekti, aynı zamanda kendinden sonrakilere de büyük bir mücadele mirası bırakacaktı. İdam edilmeden hemen önce annesiyle kısa bir görüşme fırsatı bulan Leyla Kasım, “Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürt insanı uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar” diyerek kendinden sonraki Kürt kadınlara ve halkına saçlarından örülen bir mücadele bayrağını bırakacaktı.
Leyla Kasım’ın yaşamı ve mücadelesi
Leyla Kasım, 1952 yılında Kerkük’e bağlı Xaneqîn ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminden sonra ailesiyle birlikte Bağdat’a göç etti. 1971’de ise Bağdat’a üniversitede sosyoloji eğitimi görmeye başladı. Kısa zaman içinde Kürt öğrenci birliğinin aktif üyelerinden biri oldu.
Bağdat’ta lise öğrenimini tamamlayan Leyla Kasım, 20 yaşındayken Kurdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ile tanıştı ve onlara destek verdi. O dönemler özellikle Federe Kurdistan hassas bir dönemden geçiyordu. 1974’ün baharında Baas rejimi Kürtlere karşı savaş açmıştı. Saddam rejimi Kürt ailelerini Bağdat’tan çıkarmaya başladı.
Bu dönemde Leyla Kasım, Kürt halkının sesini dünyaya duyurmak amacıyla bir uçak kaçırmayı kararlaştırdı. Ancak uçağın iki saat geç kalmasıyla eylemleri deşifre olunca Baas rejimi istihbarat güçleri tarafından yakalandı. Vahşi işkencelere rağmen teslimiyeti reddederek direnen Kürt kadın Leyla Kasım’ın tavrından dolayı Baas rejimi Leyla Kasım, Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran gibi Kürt devrimcileri 12 Mayıs 1974’te , sabah saat 07.00’de idam etti.
‘Saç örüklerimden bayrak yapsınlar’
İdam edilmeden önce annesiyle kısa bir görüşme fırsatı bulan Leyla Kasım, annesine şu sözleri söyler:
“Güzel annem; tasalanma, ben bir dava insanıyım artık. Kürt halkı ve Kurdistan için savaşıyorum. Dün Saddam ve beraberinde bir grup buraya geldi. Beni kandıracağını, ilkelerimden taviz vereceğimi zannediyordu. Hatta mücadeleden vazgeçmem için maddi tekliflerde bulundu. İstediğim okullarda öğretmenlik yapabileceğim vaadinde bulundu. Fakat ben bunları kabul edemeyecek kadar onurlu olduğumu, halkımı satmayacağımı söyledim. Kendimi Kürt ve Kurdistan davasına adadığımı, bu mücadele uğrunda idamı onurla karşıladığımı söylemem üzerine çılgınlaşan Saddam’ın ne kadar zavallılaştığını gördüm. Anne bizim ölümümüzle binlerce Kürt insanı uyanacak, özgürlük bayrağımız dalgalanacak. Ben öldüğümde üzülmeyin, saç örgülerimden bayrak yapsınlar!”
Ey Reqîb ile idam sehpasına yürüdü
İdam sehpasına çıkarken henüz 22 yaşındaydı Leyla Kasım. Yargılama sırasında mahkeme hâkimine, “Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak. Ben Kurdistan’ın özgürlüğü yolunda canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” demişti. İdam sehpasına giderken Ey Reqîb’i okumuştu. Kısa süren yaşamında Kürt halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etti. Kurdistan mücadelesinde yaşamını yitiren ilk kadınlardan olan Leyla Kasım, aradan 50 yıl geçmesine rağmen mücadeleci genç Kürt kadınlar için kutsal bir sembol olmaya devam ediyor.
“Beni öldürün fakat şu gerçeği de bilin ki benim öldürülmemle binlerce Kürt uyanacak” demişti. Bugün onun izinde yürüyen binlerce Kürt onun saç örüklerinden yapılan bayrağı dalgalandırıyor.
Kaynak: RojNews