İktidarın cezasızlık politikaları nedeniyle 1 günde en az bin 97 kadın şiddete maruz kalıyor, saatte ise en az 45 kadın şiddet görüyor
AKP iktidarının politikaları kadına yönelik şiddeti derinleştirirken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) Nisan ayı verilerine göre 32 kadın erkekler tarafından katledildi, 13 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. KCDP’nin açıkladığı rapora göre, 8 Mart 2023 ve 8 Mart 2024 tarihleri arasında 338 kadın katledildi. 248 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kadınlar en çok evlerinde katledilirken, failler kadınların en yakınları olarak kayıtlara geçti.
Kadın Destek Uygulaması Raporu’na (KADES) göre ise günde en az bin 97, saatte 45 kadın şiddet gördüğü için uygulamayı kullandı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne erkekler en az 7 bin 739 kadını katletti.
AKP, 22 yıllık iktidarında kadınların kazanılmış birçok hakkını ortadan kaldırdı; tarafı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. 6284 sayılı şiddet yasasında kadınlar aleyhinde değişiklikler yapılmak istenirken kürtaj, nafaka gibi haklar tartışmaya açılıyor. Yine 9. Yargı paketi ile de Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen, kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanmasının yasaklanması amaçlanıyor.
Kadın Savunma Ağı üyesi Eftelya Koyuncu, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Yeşim Tükel’e verdiği demeçte AKP’nin kadın politikalarını ve artan kadına yönelik şiddeti değerlendirdi.
Cezasızlık ön açıyor
İstanbul Sözleşmesi’ne işaret eden Koyuncu, sözleşmenin Türkiye’de yürürlüğe girdiği 2014 yılında kadın katliamlarında bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, “AKP iktidarı başta sözleşme olmak üzere bu kazanılmış haklarımıza; nafaka hakkına, medeni kanuna, 6284’e saldırarak kadın cinayetlerinin önünü açan, kadın düşmanı politikalar sergilemeye başladı” diye konuştu.
Şubat ayında bir günde 8 kadının katledildiğini hatırlatan Koyuncu, “Cezasızlık politikalarıyla devletin 6284 gibi önleme kanunlarını yürütmemesi de erkek şiddetinin tekil boyuttan bir devlet şiddeti boyutuna geçtiği, kadınlara yönelik artan baskının ve toplu katliamların olduğu bir döneme soktu bizi” diye belirtti.
Kadın cinayetlerinin bu denli artmasıyla toplumda bir “kanıksama” sürecinin yaşandığına da dikkat çeken Koyuncu, “Biz de sözümüzü tam olarak buradan kuruyoruz. Buna alışmıyoruz, normalleştirmiyoruz; buna karşı alarm vermek ve bunu gündem etmek zorundayız. Kadınların ‘2023’te şu kadar kadın öldürüldü’ cümlesine sığmayacak hayatları var. O yüzden de her bir kadının hayatı için, erkek şiddetinin sistematik bir şey olduğunu göstermek için, olayları daha bütüncül bir yerden ele almaya çalışıyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ