Partulu Ziya Alpagut’un ilk öykü kitabı Azalan Tasalar Yasası, Klaros Yayınları etiketiyle çıktı
Partulu Ziya Alpagut’un iç dünya eksenli öyküler toplamı olan “Azalan Tasalar Yasası” adlı kitabı Klaros Yayınları tarafından okurların dikkatine sunuluyor.
Kitapta insanın, yazgının, kötülüğün ve arzunun yıkıcı sonuçlarının felsefi ve düşündürücü bir anlatımla ele alındığı öyküler, içsel betimlemeler eşliğinde yer buluyor. Kitapta yazarın ustalıklı dili dikkat çekerken, Alpagut’un dil ve anlatım becerisi, hikâye kişilerinin iç dünyasına odaklanan metinlerde ve hortlakların insan dünyasına giriş çabalarında göze çarpıyor.
Yazarın, efsanelerden yola çıkarak insanı, hayatı ve yazgıyı anlamaya yönelik epik hikâyeler ve metaforlar kullandığı bir yaklaşımın sergilenmesine tanıklık ediyoruz bu kitapla. Bu farklı öykü doğasına sahip yapıtta, yazarın geniş hayal âlemi ve kurgu yeteneği ile kötülüğün doğasını, bireysel ve toplumsal yazgıyı betimleme çabası öne çıkarılmakta.
“Baştan aşağı Türkçeyle kuşanmış hortlak, bizi terk edilmiş sayfalarına davet ediyor. Okuyacağınız on öykü, ona tam yüz elli dokuz noktalı virgüle mâl olmuş. Partulu’nun yirmili yaş eserlerinden bazıları ilk kez karşınızda” ifadeleriyle başlayan kitabın arka kapak metni şu alıntıyla devam ediyor:
“Bu yorgun mu yorgun, ihtiyar mı ihtiyar devin metalik sarı bir zırhı vardı. Tozlukları demirden, eldivenleri metandan, kalkanıyla miğferi kederden ve yalnızlıktandı. Alaca renkli sorgucunun tepesinde, solgun mavi lapis lazuli bir güneş parlardı. Dev suskundu ve suçluydu ve çarpışmak üzere konumlanmıştı. Sanki diğer bütün yıldızlaraydı dinmek bilmez hiddeti; ocaklar söndürmek niyetindeydi. Etrafını kuşatan, ve ona yapayalnızlığını hatırlatan koca kainata karşı, daha baştan kaybedilmiş bir savaş açmıştı. Bir çocuk kadar masumdu, gönlü ne isterse yapmakta yerden göğe hakkı vardı.”
KÜLTÜR SERVİSİ