Tutsak yakınlarının başlattığı eylemlerde, İmralı tecridinin kaldırılarak, tutsakların ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ taleplerinin karşılanması çağrısı yapıldı
Tutsak yakınları, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle başlattıkları eylem ve etkinlikler birçok kentte devam ediyor.
Adana
Adana’da tutsak yakınları, AKP binası önünde açıklama yapmak istedi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) binasından bir araya gelen tutsak yakınları polislerce engellendi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri de tutsak yakınlarının eylemine katıldı.
Polisle yapılan görüşmeler üzerine açıklama İnönü Parkı’nda yapıldı. “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlüklerin giyildiği eylemde, “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver” pankartı taşındı. Kitle sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı attı.
DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, “Çözüm sürecinin bitirilmesi sonrası Öcalan’a uygulanan insanlık dışı tecrit, ağırlaştırılarak mutlak hale getirilmiştir. Öcalan’a uygulanan tecrit, cezaevine sekretarya olarak gönderilen mahpuslara da en ağır biçimde uygulanmıştır. 5 mahpustan 2’sinin, 26 Aralık 2015 tarihinde İmralı Hapishanesi’nden gönderilmeleri sonrasında bile bu kişiler uzun bir süre aynı tecritle karşı karşıya kalmıştır” dedi.
Abdullah Öcalan’a dönük tecridin siyasal, toplumsal ve ekonomik sorunları derinleştirdiğine dikkati çeken Aydemir, “Öcalan’a uygulanan tecrit sistemi Kürt meselesinde çözümsüzlük, güvenlikçi bakış açısı ve Ortadoğu’da izlenen savaş politikalarının tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Bir yönetim biçimine dönüştürülen İmralı tecridi ile ekonomik, yargısal ve hukuki sorunların yanı sıra toplumsal sorunlar da giderek derinleştirilmiştir. Oluşturulan bu tecrit rejimi özgürlüklerin kısıtlanmasını, cezaevleri başta olmak üzere tüm alanlarda insan hakları ihlallerinin artmasını, toplumun da adeta tecrit altına alınmasını beraberinde getirmiştir. Kürt meselesinde demokratik çözüm ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi başta olmak üzere diğer tüm sorunların son bulması için tecridin son bulması hayati bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Colemêrg
Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde tutsak yakınları, DEM Parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. İHD Colemêrg Şubesi’nden Pınar Yılmaz, “Tutsak yakınlarının, çocuklarından haber alınmamasından kaynaklı kaygıları sürüyor. Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz; Biran önce tutsakların talebi kabul edilmeli, tecrit son bulmalı ve hasta tutsaklar bırakılmalıdır” dedi.
Tutsak yakınlarından Fahir Geylani ise, “Bir aydır cezaevindeki yakınlarımız ile hiçbir iletişim kuramıyoruz, haber alamıyoruz. Cezaevlerinde neler yaşanıyor, sağlık ve fiziki durumları ile ilgili bilgi sahibi değiliz” diye kaydetti.
Geylani, şunları söyledi: “Ailelerin ve tutsakların insani talepleri biran önce yerine getirilmesi gerekir. 3 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ettirilen tecrit sistemini asla kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde başlatılmış olan eylemlerin tecritten kaynaklandığını biliyoruz. Cezaevindeki yakınlarımızın her türlü talebi bizlerin de talebidir. Bundan sonra yaşanacak her türlü olumsuzlukların sorumlusu ‘tecrit yoktur’ açıklaması yapan Adalet Bakanlığı’dır. Ömürlerini demir parmaklıklar arasında geçiren yakınlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz tamamen insanidir. Ülkemizin demokratikleşmesi ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele ediyoruz. Eylemlerimizi süreklileştireceğimizi ve sonuç alıncaya kadar devam ettireceğimizi bildiriyoruz.”
HABER MERKEZİ