Vengê Sodirî adlı müzik grubu, çeşitli festivallerde Kürtçe ve Türkçe seslendikleri ve kayıt altına aldıkları deyişlerin yer aldığı ‘Dualar Beyitler Semahlar’ adlı projeyi dinleyici ile buluşturuyor
KOM Müzik, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) bünyesinde sanatını icra eden Vengê Sodirî adlı müzik grubunun, 2003 yılından beri Kurdistan ve Avrupa başta olmak üzere çeşitli festivallerde Kürtçe ve Türkçe seslendikleri ve kayıt altına aldıkları deyişlerin yer aldığı ‘Dualar Beyitler Semahlar’ adlı projeyi dinleyici ile buluşturuyor.
2003 yılının bahar ayında Amed’de düzenlenen kültür sanat festivalinde ilk olarak hayata geçirilen projede, Mezopotamya Dans grubunun semah döndüğü sahnede, Vengê Sodirî sanatçılarının da sahnede Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri ile Türkçe okuduğu deyişler kayıt altına alındı.
21 yıl sonra bir ilk
Vengê Sodirî, ‘Dualar Beyitler Semahlar’ projesi ile Amed’deki bu başlangıcın ardından 2005 yılında müzisyenler Metin Kahraman ve Serap Sönmez’i de projeye dahil ederek, yoluna devam etti. Avrupa’da düzenlenenler de dahil olmak üzere çeşitli festivallerde sahne alarak izleyiciyle buluştu. Projenin öznelerinden biri olan Mezopotamya Dans’ın sahne öncesi provaları için Hıdır Çelik’in aranjesiyle Nurcan Değirmenci ve Serap Sönmez’in sesiyle kayıt altına alınan eserler şimdiye kadar hiç bir yerde yayınlanmadı.
Hafızamızı diri tutmak için
Sadece projenin üyeleri arasında adeta bir ‘sır’ gibi kalan bu kayıtlar şimdi ise KOM Müzik tarafından dinleyiciyle buluşuyor. Yakın bir zamanda dinleyicilere sunulması beklenen proje, Avrupa’da geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitiren MKM sanatçısı Hıdır Çelik’e adanırken, projeye dair KOM Müzik, şu paylaşımda bulundu:
“KOM Müzik olarak; sanatsal hafızamızı diri tutmak, her biri birer hazine değerinde olan müzikal çalışmaları gün yüzüne çıkartmak için kolları sıvadığımız uzun yolculuğumuzda ‘Dualar Beyitler Semahlar’ projesini sizlere sunuyoruz. Baharın coşkusunu yaşadığımız günlerde, 21 yıl sonra, Nurcan Değirmenci ve Serap Sönmez’in katkılarıyla arşivimize dahil ettiğimiz bu projeyi müzisyen Xıdır Çelik’in anısına adıyoruz.”
KÜLTÜR SERVİSİ