Silopi ve Güçlükonak ilçelerine bağlı köylerde, su kuyularının elektriğinin kesilmesi sonucu binlerce yurttaş günlerdir susuz.
Şırnak’ın Silopi ve Güçlükonak ilçelerine bağlı birçok köyde, Dicle Elektrik Dağıtım Araştırma Şirketi (DEDAŞ) tarafından su kuyularının elektriklerinin kesilmesinden kaynaklı yurttaşlar günlerdir susuzlukla mücadele ediyor. Silopi’nin Çardaklı köyü (Kolya) ve bağlı Yamaç (Xirbok), Sisli ve Çiçekli mezralarındaki kesinti 5 günü bulurken, Güçlükonak’a bağlı Boyuncuk (Hêtma), Yağmurkuyusu (Cêleke), Damlabaşı (Dilopkê), Sağkol (Kaniya Hêjîrê), Akçakuşak (Şikefta Spî), Düğünyurdu (Tahrûnî), Çobankazanı (Şehrika) ve buraya bağlı Şevê mezralarındaki kesinti ise 6’ncı gününe girdi. “Ödenmeyen borçlar” gerekçesiyle yapılan kesintiden kaynaklı köylerdeki binlerce yurttaş ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Evlerdeki depolardaki suyun da bitme noktasına gelmesiyle birlikte bazı köylerde yurttaşlar, kilometrelerce uzaklıktaki yerlerden evlerine su taşıyor.
‘Emri yerine getirmeye mecburuz’
Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay’a konuşan Yağmurkuyusu Köyü Muhtarı Ahmet Erdem, kuyuların elektriğinin kesilmesini kabul edilemez olduğunu belirtti. Erdem, 2 gün önce Güçlükonak Kaymakamlığına gittiklerini ve burada kendilerine, “Elimizden geleni yapacağız. Durumdan haberdarız. Çözeceğiz” denildiğini aktardı. Bazı muhtarlarla birlikte DEDAŞ yetkilileriyle de görüştüklerini söyleyen Erdem, burada da kendilerine, “Verilen emir üzerine kesinti yaptık. Emri yerine getirmeye mecburuz” denildiğini aktardı.
‘Ölülerin harcadığı elektriğin parası bizden isteniyor’
Kendilerine 403 bin TL’lik bir fatura çıkarıldığını belirten Erdem, bazı köylerde bu rakamın 600 ve 700 bin TL’ye çıktığını söyledi. “Köyü satsak bu kadar parayı ödeyemeyiz” diyen Erdem, söz konusu “borcun” geçmiş 10 yıla ait olduğunu söyledi. 20 evin bulunduğu köyde yurttaşların, çok temiz olmayan bir göletten su ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden Erdem, “Ölülerin harcadığı elektriğin parası bizden isteniyor” dedi. Erdem, şöyle devam etti: “Okula giden çocukların ihtiyaçları karşılanmıyor. Bu zorbalıktır. Bu zulümdür. Hayvanlarımıza bakamıyoruz. Su getireceğimiz bir yer yok.