Kürt coğrafyasının dört bir yanında güneş ‘tarlaları’ kurularak tarım ve meralık alanları işgal ediliyor. Bu işgallerden biri de Eti Krom AŞ tarafından Agırî’de atılırken, İtalya’da tarımsal arazilere GES kurulumu yasaklandı
Agırî’nin (Ağrı) Zêtka (Eleşkirt) ilçesi Halyazcılıkan (Değirmen geçidi) köyü sınırları içinde 510 bin metre kare tarım ve mera alanı üzerine 59 MW kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali kurulacağı bildirildi. Değirmengeçidi Güneş Enerji Santrali (GES) adı altında kurulmak istenen santralde üretilecek elektriğin Eti Krom’un Xarpet’teki (Elazığ) fabrikasında kullanılan elektrikle becaiş edileceği açıklanırken, bu santralin bölgedeki yurttaşlara hiçbir yararı olmayacak.
Ancak 510 bin metrekare tarım ve meralık alan köylülerin elinden alınırken ‘zarar’ edecek olan köylüler ve doğal yaşam olacak. 510 bin metrekare alana kurulacak santralde 95 bin 186 adet güneş paneli ve 236 adet inverter kullanılacak. Yıldırım Holding tarafından kurulmak istenen GES’i neden fabrika alanında değilde Agırîde kurmak istemesi dikkat çekici. İstanbul Merkezli Holding 2008 yılından bu yana büyüyerek 57 ülkede 9 sektörde faaliyet gösterirken, AKP iktidarında büyük destek ve teşvikler aldı.
Kürdistan sermaye ablukasında
Kürt coğrafyasının dört bir yanında maden, petrol ve elektrik üretmek adına doğal yaşam üzerinde büyük bir yağma yaşanırken, Güneş tarlalarının verimli tarım arazilerindeki işgalin merkezi Riha coğrafyası. Riha’da susuzluk ve enerji şirketi DEDAŞ’ın baskıları sonucu tarım yapılamaz hale gelirken, enerji şirketlerinin tarım arazilerini işgali ise aralıksız sürüyor. Riha’da Kürt yerleşim alanlarının GES işgali altına alınması dikkat çekerken, birçok ilçe coğrafyasında GES yatırımları için binlerce hektar tarım arazisi şirketlere verildi.
Kürt coğrafyasında ormanlar yakılıp kesilirken, diğer yandan maden şirketleri ile enerji şirketlerinin tüm bölgede boy gösteriyor olması ve bölgenin adeta işgal edildiğini gösteren gelişmeler yaşanırken, sermaye Kürdistan’da kol geziyor. Tüm bu yaşanan süreçlerde ise bölgelerde insansızlaştırma politikalarının uygulandığına işaret ederken, tarım ve meralık alanların işgaline karşı çıkan yurttaşlar seslerini çıkarmak istediğinde işkenceli saldırıya uğrayıp, gözaltına alınarak tutuklanıyor olması ise dikkat çekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu’nun yeni ilke kararları yayımlandı. Güneş enerji santrallerine (GES) yönelik ilke kararında yapılan değişiklik ile “nitelikli doğal koruma alanlarında” güneş enerji santrali kurulmasına izin verildi. Yönetmelik öncesi, 1. derece doğal SİT alanları, kesin korunacak hassas alanların yanı sıra nitelikli doğal koruma alanlarında GES projelerine izin verilmiyordu. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilerek geçen yasa değişikliği ile maden şirketleri ve GES-RES enerji şirketleri için karada, göllerde, barajlarda, denizlerde ve tüm sulakların üstünde, kıyısında imar aranmaksızın yatırım yapılması yasalara geçti.
İtalya yasakladı
İtalya’da hükümet, İtalyan Tarım Bakanlığının önerisi ile tarım arazilerine arazi tipi güneş enerjisi santrali (GES) kurulumunu kesin biçimde yasakladı. Hükümetin yasaklama kararına, bu arazilere kurulan ve genişleme projeleri olan tesisleri de dahil etmeyi planladığı öğrenildi. İtalya Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, konuyla ilgili açıklamasında arazi tipi GES’lerin kurulumu için “fotovoltaiklerin vahşi kurulumu” ifadesini kullandı.
Sermayeden tepki
İtalyan güneş enerjisi sektörünü temsil eden Italia Solare örgütünün başkanı Paolo Rocco Viscontini, “Hükümet, hali hazırda onaylanmış projeleri göz ardı ederek, tarım arazilerindeki fotovoltaik tesislere gereksiz kısıtlamalar getirmeye fiilen karar verdi. Italia Solare, bu kararnamenin başta elektrik faturalarındaki artış olmak üzere İtalyanlara getireceği ciddi zararı önlemek için her platformda mücadele edecek” dedi. Bu sözler YK Enerji’nin bölge elektriksiz kalır yalanıyla örtüşmesi ise dikkat çekti.
EKOLOJİ SERVİSİ