Kırklareli Valiliği, ormanlara girişleri 1 Kasım’a kadar yasakladı
Kırklareli Valiliği, yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların oluşması nedeniyle ormanlara girişleri 1 Kasım’a kadar yasakladı. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulduğu belirtilen açıklamada, tedbirlere uymadığı tespit edilen kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacağı belirtildi. Diğer yandan bakanlığın ve valiliğin Istranca ormanlarında (Yıldız Dağları) ağaç katliamları yaratan maden, petrol ve doğalgaz sondajlarına izin vermesi bir çifte standarda işaret etmekte.
On binlerce ağaç katledilecek
Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı Kula köyünde Istranca ormanlarının bir parçası olan ve tamamı ormanlık alanda gümüş ve altın madeni açılması onaylandı. Kayyum yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda on binlerce ağaç kesilerek gerçekleştirilmek istenen projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci tamamlandı ve Valiliğe bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından ‘ÇED Gerekli Değil Kararı ‘verildi. İktidarın Maden yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile 25 hektar alandan küçük projeler için ÇED gerekli görülmüyor ve alan genişletilmesi de bu ölçek altında tutulup büyütülerek, binlerce hektar orman ve mera alanları herkesin gözleri önünde yok oluşa sürükleniyor.
187 bin ton siyanürlü atık
Koza Altın’ın yılın 312 günü patlatma yöntemi ile altın arama-çıkarma yapacağı yer, Kula köyüne 3 km mesafedeki 18.2 hektarlık orman alanında başlatılacak maden alanı her yıl genişleyerek bölgeye yayılacak. İktidarın ‘basını’ tarafından ‘bölgede tonlarca altın var’ söylemleri ise dikkat çekiyor. Istranca Ormanları’nın parçası olan Kula ormanlarında altın ve gümüş madeni çıkarılmak istenmesi bölge için büyük bir tehdit anlamına geliyor. Proje kapsamında açılmak istenen madende açık ocak işletmeciliği yapılacağı ve on binlerce ağaç kesilip, milyonlarca ton taş toprak alt üst edilerek, yaklaşık 371 bin 250 ton cevher üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunun 123 bin 750 tonunun cevher olacağı, 186 bin 731 tonunun ise siyanür yüklü atık olacak.
EKOLOJİ SERVİSİ