Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) bazı iklimsel etkileri ve verimi üzerine tartışmalar devam ederken doğal yaşama olan etkileri tam olarak ortaya konabilmiş değildi. Bazı bölgelerde rüzgar türbünlerinin hiyerarşik doğal yaşam zincirinin en üstünde yer alan bir tehlike haline geldikleri ve yüksekte uçan, sık sık av için dalış yapan avcı kuşların ölümüne sebebiyet verdikleri anlaşıldı. Hindistan Ekolojik Bilimler Enstitüsü tarafından uzun süren çalışmalar sonrası elde edilen verilere dayanılarak yapılan açıklamaya göre rüzgar enerjisinin karanlık bir yüzü ortaya çıktı.
Tunus kadar alan işgal altında
Yenilenebilir enerji olarak nitelenen enerji santralleri arasında en hızlı büyüyen ve bugün küresel enerji ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayan RES’ler için tüm dünyada toplam 17 milyon hektarlık alan kullanılıyor. Bu alan ise Tunus’un yüzölçümü yani 164 bin km² alana eşit. Bir diğer deyişle Türkiye’nin Ege ve Marmara bölgelerinin yüzölçümünden biraz daha fazla. Araştırmacılar RES’ler nedeniyle ekosistemde oluşan değişimlerin göz ardı edilmiş olduğunu ortaya koydu ve doğal yaşamda meydana gelen bu değişikliklerin bir domino etkisi yaratabileceği aktarıldı.
Yaşananlar endişe verici
Hindistan’da bulunan Batı Ghat bölgesinde kurulan RES’lerin bölgedeki bioçeşitliliği azaltmakta olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçları bu bölgede yırtıcı ve avcı kuşların olması gerekenden dört kat daha az sayıda bulunduğunu işaret etti. Bu durum bu kuş türlerinin avlarının olması gerekenden çok daha fazla sayıda üremesine dolayısıyla onların tükettiği canlı, bitki ve meyvelerin de aşırı derecede azalmasına yol açtı. Örneğin yırtıcı kuş tehlikesinden azade kalan kertenkelelerin sayılarında ciddi bir artış kaydedildi.
Morfolojik değişimler oluyor
Değişim yalnızca popülasyon rakamlarında değil normalde av olan türlerin davranış biçimleri ve vücut boyutlarında da gözlemleniyor. Tehlike altında olmadan hareket etmeye alışan türlerin refleksleri zayıflıyor ve aşırı çoğalma yiyecek kaynaklarının tükenmesine dolayısıyla metabolizma ve morfolojik değişimlere neden oluyor. RES’lerin çevresindeki kertenkelelerde çok daha düşük oranda stres hormonuna rastlandığı belirtildi. Tüm bu değişimlerin son 20 yılda meydana geldiği ifade ediliyor. Aynı şekilde RES’lerin göç eden kuşlara da zarar verdiği biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ