AB’nin mali durumunu denetlemekle yükümlü olan kurum, yayımladığı raporunda mülteciler için Türkiye’ye gönderilen fonlarla ilgili verilere ulaşmalarının Türkiye tarafından engelendiğini açıkladı
Avrupa Birliği’nin (AB) mali durumunu denetlemekle yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi (European Court of Auditors), Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye mülteciler için gönderdiği fonlarla ilgili bir rapor yayımladı. Türk yetkililerin veri koruma kanunları dolayısıyla kurum ile yardımdan yararlanan mültecilerin isimlerini paylaşmadığı, bu yüzden kimlerin yardım aldığını takip edilemediği öne sürüldü. Salı günü yayımlanan raporda, kurum öncelikli olarak Türkiye’ye verilmesi öngörülen 3 milyar euroluk yardım paketinin ilk ayağı olarak gönderilen 1,1 milyar euroya odaklandı. Bu kapsamda fonun kullanıldığı projelere ziyaretler gerçekleştirildi. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye mülteciler adına gönderdiği fonun nasıl kullanıldığını denetleyen kurum raporunda, mülteciler için hızlı bir mekanizma geliştirilerek yanıt verildiği ancak bu mekanizmanın tam olarak iyi bir şekilde koordine edilmediği belirtildi. Geliştirilen projelerin yarısının amacına ulaştığı, ancak yarısının beklenen etkiyi yaratmadığı aktarıldı.
Veri koruma kanunları
Türkiye’nin 4 milyon kişi ile “dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığı” belirtilen raporda mültecilere ulaştırılan yardımların takip edilmesinde yaşanan zorluklara değinildi. Kurum, Türk yetkililerin yardımı alan kişilerin isimlerini ve ne aldıklarını açıklamadığını belirtti. AFP haber ajansına konuşan kurum yetkililerinden Bettina Jakobsen, “Paranın mültecilere gittiğini görüyoruz ancak tüm paranın oraya gittiğini kesin olarak söyleyemiyoruz” dedi. Jakobsen, üç yıldır ilk defa talep ettiği belgelere ulaşamadığını aktardı. Jakobsen’in bu sözleri mülteciler için Türkiye’ye verilen 6 milyar euroda yolsuzluk yapıldığı gündeme geldi. Raporda Avrupa Komisyonu’na Türkiye’ye gerekli verilerin sağlanması için baskı yapılması tavsiyesi verildi. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında 2016 yılında yapılan göçmen anlaşması gereğince Türkiye’ye barındırdığı göçmenler için yardım sağlanması kararına varılmıştı.
Mülteciler için 6 milyar euro
Avrupa Birliği’nin (AB) liderler zirvesinde ortak mülteci merkezlerinin kurulmasına ve birlik içinde göçmenlerin hareket etmesinin kısıtlanmasına karar verilmişti. Liderlerin müzakereler sonunda imzaladığı ortak açıklamada, bu merkezler kapsamında yeniden dağıtım ve yerleştirme gibi adımların ülkelerin gönüllülüğü esasında yapılacağı kaydedildi. Böylece Avrupa’ya gelen göçmen akımının sınırlandırılması ve mülteci başvurularının değerlendirilmesi için kontrollü merkezlerin kurulması hedefleniyor. AB dışında da bu merkezlerin kurulması amaçlanacak. Aynı zamanda AB sınırlarının daha da güçlendirilmesine, Avrupa’ya göçün engellenmesi için Türkiye, Fas ve Kuzey Afrika ülkelerine daha yüksek miktarda yardım sağlanmasına karar verilmişti. Bu yardımlarda en büyük pay Türkiye’ye düşmüştü. Ankara’ya iki dilim halinde 6 milyar Euro’nun verilmesi kararlaştırılmıştı. Türkiye, şimdi bu paraya ilişkin verileri paylaşmak istemiyor. Bu tutum mülteci yardımında da yolsuzluk ihtimalini gündeme getiriyor.
BRÜKSEL