Kitlesel 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı kentlerden olan Êlih’te eylem alanında sendikalar insanca bir yaşam için direndiklerini ifade ederken, mücadelenin büyütülmesi gerektiğine vurgu yaptı
Kurdistan’da bölgesel 1 Mayıs mitinglerin gerçekleştiği adreslerden biri olan Êlih’te( Batman), kutlamalar büyük bir coşkuyla yapıldı. “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı; birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı, umudu büyütmek için haydi 1 Mayıs’a” şiarıyla 8 Mart Kadın Parkı’nda gerçekleştirilen mitinge, Êlih ve çevre kentlerden on binlerce kişi katıldı.
İşçiler ağır çalışma koşulları altında
Miitnge katılan sendikalılar Mezopotamya Ajansı ( MA) aracılığıyla taleplerini dile getirdi. Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) üyesi Hamit Yıldırım, 5 Mayıs’tan sonra TEKSİF sendikası olarak Êlih’te faaliyet yürüteceklerini söyledi. Yıldırım, “Şuan Êlih’te küçük atölyelerde çalışan, markalara çalışmayan yerlerde 8-10 bin TL ile çalışan insanlar var. Mesai zorunlu olmadığı halde zorla mesaiye bırakılan işçiler var. Bunu tehdit olarak işçi sınıfına karşı kullanıyorlar” diye belirtti.
Sendika olarak her zaman işçilerin yanında olduklarını vurgulayan Yıldırım, hem işverene hem de emekçiye çağrıda bulunarak, “İşçiye insan onuruna yaraşır bir iş alanı ve ücret istiyoruz. Bunun için bütün arkadaşlarımızı örgütlenmeye davet ediyoruz” dedi.
Anayasal haklar bile yaptırıma tabi!
Teksif Sendikası Diyarbakır İl Temsilcisi Bahar Özen ise, Türkiye’de emek sektöründe en çok ezilen kesimin tekstil işçileri olduğunu söyledi. İnsanca yaşam için ücretlerde iyileştirme yapılmasını talep eden Sözen, “Halen maaşların elden verildiği yerler var, 8 ya da 10 TL’ye bin çalışan işçiler var. Çalıştırılan çocuklar var. Ayrıca sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Anayasal haklarını kullandıkları için birçok yaptırıma maruz kalıyorlar” dedi.
İnsanca yaşam için alanlardayız
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş üyesi Hamza Türkan ise, işçilerin genel taleplerinin kadroya geçmek olduğunu belirtti. Diğer tüm kurumlarda çalışanlarla aynı haklara sahip olmak istediklerini söyleyen Türkan, “Hepimiz bunun için alanlardayız, alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Êlih yöneticisi Zelal Gezici ise, “İnsanca çalışmak ve kazançlarımızı elde edip, hayatımıza devam etmek istiyoruz” diye belirtti.
Kaynak: MA