Amed’de faaliyet gösteren Wêjegeh Amed’in Mayıs takvimi açıklandı. Zazaki edebiyatın da konuşulacağı programda aynı zamanda Türkçe edebiyatın tanınan isimleri de ağırlanacak
Amed’de edebiyat alanında yıllardır faaliyet gösteren Wêjegeh Amed’in Mayıs ayı programı açıklandı. Birbirinden farklı kadın ve erkek yazarları ağırlayacak olan Wêjegeh Amed’de Zazaki edebiyattan Türkçe edebiyata kadar farklı ve birbirine yakın bir program hazırlandı. Mayıs ayında Wêjegeh Amed’de yeni kitapları yakından tanımaya çalışırken; birbirinden değerli deneyimli kadın yazarlarla birlikte düşünme tartışma imkanı ortaya çıkacak.
Ermenistan’dan konukların da yer alacağı Wêjegeh Amed’in bu ayki programında anadil tartışmaları, minör edebiyat, siyaset ve ideolojinin edebiyata etkisi gibi konular yer alacak. Söyleşi ve dinletiler şeklinde gerçekleşecek programın içeriğini okurlarımız için derledik.
Wêjegeh Amed tarafından duyurulan Mayıs ayı programına dair açıklama şöyle:
“Mayıs Yayınları’ndan kitaplaşan ‘Ölümler ve Mandalina Kabuğu’ ile Fatih Kök konuğumuz oluyor. 2017 Arkadaş Z. Özger ödülüne değer görülen Ölümler ve Mandalina Kabuğu, çocukluk ve olgunluk anılarının, bireysel ile toplumsalın, trajik olanla komik olanın nesnelerin birbirine zamansızca karıştığı bir şiir diliyle konuşuyor okurla. Fatih Kök pek çok dergide şiir, öykü ve düzyazılar yayınlandı. Halen Dicle Üniversitesi Felsefe bölümünde öğretim görevlisi. Ercan Gezici’nin moderatörlüğünde 5 Mayıs saat 15:00’te Wêjegeh Amed’de bu ilk kitabı konuşacağız.”
Moder Zazaca’da şiir
Her ay Kürtçe’nin farklı lehçelerinden yazarları davet eden Wêjegeh Amed’in bu ayki programında Zazaca edebiyat konuşulacak. Wêjegeh Amed’in söz konusu programa dair açıklamadı şu şekilde:
“Zazaca edebiyatta güncel metinleri ve tartışmaları Vate Yayınları ile birlikte Wêjegeh Amed’de takip etmeye devam ediyoruz. Modern Zazaca şiirde özgün tarzıyla dikkat çeken Ömer Barasi, Vate Yayınları’ndan çıkan ilk şiir kitabı Dijeyê Pistanan ile konuğumuz oluyor. Barasi, Zazaca yetkinliği ve Zaza halk edebiyatının naturel, mistik ve sembolik öğelerine yakınlığı ile şiirinin sorgulayıcı ufkunu masalsı bir atmosfere yerleştiriyor. Bu anlamda Zazacanın modern estetik ve düşünsel yürüyüşü üzerine de konuşmaya zemin sunan bu ilk kitabı Gulçîn Şanlı eşliğinde 5 Mayıs saat 17:00’de Wejegeh Amed’de değerlendiriyoruz.”
Post Truth çağda edebiyat
18 Mayıs’ta Türkçe edebiyatın sevilen isimlerinden Ayfer Tunç’u ağırlayacak olan Wêjegeh Amed’in Tunç’a dair duyurusunda şu ifadeler yer alıyor:
“Ayfer Tunç, Kültür İşliği çerçevesinde soruyor: ‘Post Truth çağında edebiyat ve gerçek nerede? Edebiyat insanın zihnini gerçeğin ötesine geçirmeyi, varlığı ve gerçeği sorgulamayı amaçlar, bunun için gerçeğin sınırlarını zorlar. Ama ya gerçek dediğimiz şey gerçek olmaktan çıkmışsa? Ya yalan ve gerçek birbirinin taklidi haline gelmişse? Ya sürekli gerçeğe yalan, yalana gerçek süsü veriliyorsa? Yaşadığımız çağ hiçbir cümleye inanç bırakmıyor, şüphe her an her yerde ve herkese karşı zihnimizi esir alıyor. Gerçeğin bu kadar bulanık bir hale geldiği bir çağda edebiyatın işlevi ne olacak?’ Ayfer Tunç’u 18 Mayıs saat 15:00’te Wejegeh Amed’de birlikte ağırlayacağız.”
Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Oya Baydar da Mayıs ayında Wêjegeh Amed’e konuk oluyor. Okurlarla bir araya gelecek olan Baydar, ideoloji ve siyasetin edebiyattaki varlığını konuşacak. Baydar için yapılan açıklamada şunlar denildi:
“Oya Baydar, Kültür İşliği çerçevesinde soruyor: ‘İdeoloji ve siyaset edebiyatın dostu mudur düşmanı mıdır? İdeoloji ve siyasetin edebiyatla ilişkisi metin, yazar ve okur düzeylerinde iç içe geçen sorular doğuruyor: Tarihsel-toplumsal koşullardan bağımsız edebi bir eser mümkün mü? Yazarın ideolojik-siyasî duruşu edebî ürüne yansıdığında ne olur? Siyasî ortamın okur yazar etkileşiminde rolü nedir?’
Oya Baydar’ı 19 Mayıs saat 15:00’te Wêjegeh Amed’de birlikte ağırlayacağız.”
Ermenistan’dan Xaylaza Reşîd gelecek
Wêjegeh Amed’in Mayıs ayı programında Ermenistan’da Kürtçe öğretmenli yapan şair Xaylaza Reşîd de yer alıyor. Aynı zamanda tiyatro oyunları da yazar Reşîd’e dair yapılan program içeriğine dair açıklama şu şekilde:
“Şair ve Kürtçe öğretmeni Xaylaza Reşîd Amed’e geliyor; Wêjegeh Amed’in konuğu oluyor. Ermenistan’ın Pampê köyünde doğan Reşid, lise ve yüksek öğrenimini Erivan’da tamamladı. Evlilik ile Tiflis’e yerleşerek, burada Kürtçe dersleri vermeye başladı. Yirmi yılı aşkın Gürcistan Êzîdî Birliği’nde kültür ve folklor çalışmaları yürüttü. Xaylaz, şairliğinin yanında uzun yıllar Kanîya Spî gazetesinde edebiyat ve dil ile ilgili yazılar yazdı; yazdığı tiyatro metinleri sahnelendi.
Kürt dili ve kültürü için bir aydınlanma dönemine dahil olan ve bu imkânı yıllar süren bir emekle Kürtçe talebeleri yönünde değerlendiren Xaylaza Reşid’i, Laleş’e, Kobanî’ye, Hewlêr’e, Amed’e, Êzîdîxan’a ses veren şiirini ve Kürtçesini dinleyecek olmanın heyecanı ile, yayıncısı Lal Laleş eşliğinde, 22 Mayıs saat 18:00’de Wêjegeh Amed’de birlikte ağırlayacağız.”
Boralıoğlu ile Minör Edebiyat
Yazar Gaye Boralıoğlu’nun konuk olacağı Wêjegeh Amed’in yazara dair bilgilendirmesi ve programın içeriği şu şekilde açıklandı: “Gaye Boralıoğlu Kültür İşliği çerçevesinde soruyor:
“Başka dili yazmak… Lânet mi, imkân mı? Kafka’dan Agota Kristof’a, Beckett’ten Cioran’a anadilinde yazmayan, başka bir dilde yazmak zorunda kalanların hikâyesi… Başka dil, yabancı dil, düşman dil, anadil kavramlarına bir bakış. Deleuze ve Guattari’nin tarif ettiği Minör Edebiyat neye işaret ediyor? Dilin yersiz yurtsuzlaşması ana dilinde yazmayanlar için bir imkân mı? İnsan kendi anadilinden kovulur mu? Anadilinde yazanlar minör edebiyata nasıl dahil olur? Bir yertsiz yurtsuzlaşma deneyimi olarak Alâmetler Kitabı. Gaye Boralıoğlu’nu 25 Mayıs saat 15:00’te Wêjegeh Amed’de birlikte ağırlayacağız.”
KÜLTÜR SERVİSİ