İktidarın sağlık alanındaki politikalardan kaynaklı randevu krizi ve doktor göçü sürerken, durumu değerlendiren SES üyesi Abuzer Arslan, ‘Sağlık sisteminde hastaların ‘müşteri’ sağlık emekçilerinin ise ‘köle’ olarak görülüyor’ dedi
Sağlık sistemindeki kriz giderek büyüyor. Bir yandan doktorların yoğun bir şekilde yurt dışında gitmedi diğer yandan özellikle birinci basamak sağlık sisteminde yaşanan devlet hastanelerinde randevu bulamama sorunu devam ediyor.
Randevu haftaları bulabiliyor
Hastalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alamıyor. Bazı hastalar, randevu alabilmek için bir aya yakın bir süre bekleyebiliyor. Verilen randevular ise genelde birkaç haftayı bulabiliyor.
En büyük sıkıntı uzmanlık alanlarında
Yaşanan durumuna dair bilgi veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Denetleme Kurulu üyesi Abuzer Arslan, randevu sorununun en çok çene cerrahı, cildiye, dahiliye, beyin cerrahı ve ortopedi gibi uzmanlık gerektiren alanlarda yaşandığını aktardı.
Doktorlar haklarını alamıyor
Arslan, uzmanlık gerektiren alanlarda hekimlerin kolay yetişmediğini, bu alanlarda uzmanlaşan hekimlerin ise emeklerinin karşılığını alamadığını söyledi. Bu durumun hekimlerin yurtdışına gitmelerine neden olduğunu belirten Arslan, “Hekimler hem özlük hem de ekonomik haklarından dolayı bu ülkeyi terk ediyor. Türkiye sağlık hizmetinde Kamboçya’nın gerisine düşmüş durumda. Sadece mesele bununla da sınırlı değil. Sağlıkçılar hastaların ve yöneticilerin psikolojik ve fiziki şiddetine maruz kalıyor. Bir ülkede adalet, hukuk ve barış olmazsa sağlık emekçisi de olmaz” diye konuştu.
Hastalara ‘müşteri’ olarak bakılıyor
Sağlık sisteminde hastaların “müşteri” sağlık emekçilerinin ise “köle” olarak görüldüğünü ifade eden Arslan, “İçinde hekimlerin olmadığı devasa hastanelerin yapılmasının bir önemi yok. Hastaneler artık bir fabrikaya dönüştü. Binalar yapıyoruz ama binaların içinde hekim yok” şeklinde konuştu.
Teşhis bile konamıyor
Dünya genelinde hasta muayene süresinin en az 20 dakika olarak kabul edildiğini ancak Türkiye’de bu sürenin 5 dakikayı geçmediğini kaydeden Arslan, şöyle devam etti: “Türkiye’de bu işlem 5 dakikada yapıldığı için doktor hastayı iyi dinleyemeyip teşhisi koyamıyor. 20 dakikalık süreyi kullanmak isteyen bir doktor ise kapıda bekleyen hastalar tarafından şiddete uğruyor. Bunun çözümü Aile Sağlık Merkezleri’nin güçlendirilmelisidir. Şu anki durumda aile hekimlikleri eczanelere dönmüş durumda. Hastalara sadece reçete yazıp gönderiyorlar.”
Kaynak: MA