Bakan Özhasaki’nin Anadolu coğrafyasını talan ettik, ormanları kel hale getirdik sözleri dikkat çekti. Diğer yanda koruma alanları ile ormanlarda süren talanın baş mimarı olan Özhaseki’nin imzasıyla talan genişletildi
Yusuf Gürsucu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de ‘Erciyes Dağı, Tekir Yaylası ve çevresi Karbon Yutak Alan Ağaçlandırması’ programına katıldı. Burada konuşan Özhaseki, “Her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyasını adeta talan ettik. Ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı da kel hale getirdik. Şimdi yeniden bir seferberlik başlatıyoruz” dedi. Her kelimesi bir itiraf niteliği taşırken, aynı zamanda ‘yeniden’ seferberlik vurgusu ise bugüne kadar yaptıkları nutukların sadece bir tekrarıydı.
Kimin için uğraşıyor?
Özhaseki konuşmasında, Eciyes ağaçlandırması bağlamında, “Bir taraftan da kirlenen dünyada karbon emisyonlarını çeken, o zehirli atıkları içine doğru alan, emen bir yapıya da kavuşmuş olacağız. İklim değişikliğinin getirmiş olduğu her türlü sıkıntılarla baş etmek için hep birlikte mücadele ediyoruz. Seçimlik insanlar değiliz. Mevsimlik insanlar değiliz. Söz verip de kaybolanlardan değiliz. Popülizm konuşup, bu ülkeye hiçbir faydası olmayan siyasi gruplardan değiliz. Milletimizi seviyoruz. Tarihe, medeniyetimize, insanımıza karşı sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz. Onun içindir ki gece gündüz demeden uğraşıyoruz” ifadeleri kimin için uğraştıkları gibi sorulara neden oldu.
80 bin talan kararı
Özhaseki’nin iktidar partisi olan AKP döneminde 2023 yılı sonuna kadar ‘talan ettik’ diye belirttiği ormanların, meraları, sulak alanların, tarım alanların yok edilmesini sağlayan kararları dikkat çekici. Bu dönemde 72 bin adet “ÇED gerekli değildir” kararı ile 7 bin 208 “ÇED olumlu” kararları verildi. Bunların yüzde 47’si petrol-madencilik, yüzde 14’ü tarım-kimya, yüzde 13’ü sanayi ve yüzde 9’u atık-kimya sektörüne aitti. 2023 yılı içinde “ÇED Olumlu” karar sayısı 548 olurken, “ÇED gerekli değildir” kararları ise 4 bin 236 oldu.
Özhaseki talanın baş mimarı
1 Ocak-15 Mart tarihleri arasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının madencilik faaliyetlerini içeren 282 dosya için ÇED gerekli değil, 8 dosya için ise ÇED olumu kararı verildi. Yine bu süreçte enerji santralleri için 230 adet ÇED gerekli değil, 71 adet ise ÇED Olumlu kararları alındı. Özhaseki ilk 2016 yılında çevre bakanı olarak atanırken, geçtiğimiz 2023 yılı Haziran ayından bu yana yine bakanlık koltuğunda otururken, bugüne kadar 5 bini aşkın ÇED gerekli değil ve ÇED olumlu kararlarına imza atarak, Anadolu’nun talan edilmesinin baş mimarlarından birisiydi.
15 gün önce yağmaya imza attı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 6 Nisan günü sadece bir gün içinde 15 adet ‘ÇED gerekli değil’ kararı verildi. Erzingan Liçik ve Xarpet’in Palo’da (Palu) maden ocaklarında yaşanan göçükler ve yüz binlerce m3 ağır metalin toprağa, suya karışması iktidarı yavaşlatmaya bile yetmezken, 1 günde ÇED Gerekli Değildir kararları verebilmesi bakanın sözlerini anlamsız kılmaktadır. Bundan sadece 1 hafta önce Trakya’daki Yıldız Dağları’nda Istranca Ormanları Koza Altın’ın katliamına sokuldu. Tamamı geçmişten bu yana orman olan bölgede altın madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından ÇED Gerekli Değil Kararı verildi.
Tarım alanı madene verildi
Yine sadece 14 gün önce Yatağan’da kömür madeni için “ÇED gerekli değildir” kararı verilebildi. Planlanan proje alanı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “Tarım Alanı” olarak görülmesine karşın ÇED Gerekli değildir kararı verildi. Örneklediğimiz tüm bu kararlar, bakanın ‘talan ettik’ sözlerinin sadece geçmişe ait sözler olmadığını aksine talanı kesintisiz sürdürdüklerini açıkça ortaya koymaktadır.