Êzidî kadınların Şengal’de başlattığı ‘Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol’ hamlesini anlatan TAJÊ Sözcüsü Riham Haco,’ Egemen zihniyete karşı çıkmak ve kendini savunmak her kadının görevidir’
Êzidî kadınlar, tarih boyunca uğradıkları 74 fermanın son halkası olan DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihli saldırılarının ardından kutsal topraklarında yeni yaşamı örüyor.
DAİŞ’in saldırılarını püskürten, Türkiye’nin saldırılarına karşı direnen Êzidî kadınlar, kadın soykırımına karşı Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde 8 Mart’ta “Kadın Kırımına Karşı Öz Savunmanın Sesi Ol” hamlesi başlattı.
Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ve Şengal Genç Kadınlar Birliği’nin de destek verdiği kampanya ile Türkiye’nin hava saldırıları ve özel savaş politikalarına karşı dünya kadınları için örnek bir model oluşturulması hedefleniyor. TAJÊ Sözcüsü Riham Haco, saldırılara karşı başlattıkları hamlenin önemi ve etkilerine dair Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zeynep Durgut’a değerlendirmelerde bulundu.
‘DAİŞ kadınları kırımdan geçirdi’
DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e dönük saldırılarının amacının kadınların varlığını ortadan kaldırmak olduğunu belirten Riham Haco, “74’üncü fermanda Êzidî topluluğu bir bütünen kırımdan geçirildi. DAİŞ kadını kendi varlığına bir tehdit olarak gördü. Özellikle de yaşlı olan ve inanç bakımından birikimli olan, teslimiyeti kabul etmeyen ve kolay kolay onların etkisinde kalamayacak kadınları kırımdan geçirdi. Katlettikleri kadınları da toplu mezarlarda gömdüler. Şiddetin ötesinde, kadınlara dönük bir savaş suçu işledi” dedi.
YJA Star’ın etkisi
DAİŞ’in saldırılarına karşı Şengal’e gelen YJA Star güçlerinin Êzidî kadınlarda önemli değişimler yarattığını dile getiren Riham Haco, “Ne dünya çapında ne de Irak’ta hiç kimse kadınların silahla savaşabileceğine, kavga edebileceğine ve direnebileceğine hiç şahitlik etmemişti. Bizim gördüğümüz tek şey, kadınların sadece evde oturup doğurdukları çocuklara bakabilmesiydi. Kadınlar kendilerini koruyamıyordu ve savunmasız bırakılmıştı. Ancak YJA Star’ın gelmesiyle Êzidî kadınlar güç aldı. Êzidî tarihinde birçok kadın öncülük etmiş ve savaşmıştır. YJA Star’ın gelmesiyle bu ruh bir kez daha canlandı” diye belirtti.
‘TAJÊ, kadınların soykırıma karşı mücadelesi’
YJA Star’ın gelişiyle bu mücadele geleneği Êzidxan’da yeniden canlandığını ve yenilendiğini belirten Haco, “Kadınlar hem askeri alanda hem de siyasi alanda kendilerini eğittiler ve kadın meclisleri kurdular. TAJÊ’nin 10 yıldır verdiği mücadele, kadınların soykırıma karşı kendilerini koruma sebebiydi. Kadın, erkek olmadan hareket edemezdi. Bu zihniyete göre en iyi kadın dışarıya çıkamayan, evinde oturan ve çocuğuna bakan kadındı. Halen kadınlar bu zihniyetten kurtulmuş değil. Kadınlar, kadın oldukları için utanıyor ve kadın olma gerçeğinden kaçıyor. Bu da kadınların erkek egemen zihniyetinin ne kadar esiri olduğunun en somut örneğidir” diye konuştu.
Köy köy eğitim veriyorlar
Başlattıkları hamle kapsamında köy köy kadınlara eğitim verdiklerini aktaran Haco, hamlenin 3 Ağustos’a kadar devam edeceğini aktardı.
YJŞ’nin hamleye resmi olarak katıldığını belirten Haco, “YJŞ ve TAJÊ’ye bağlı gruplar köylere giderek, kadınların kendilerini saldırılara karşı korumaları için silah eğitimi veriyor. Halen fermanlar sürüyor. Bu hamleyi sahiplenmek her kadının asli görevidir” dedi.
‘Şengal’in özerkliği tanınsın’
Hamlenin temel amacının dünya kadınlarıyla birlikte kadınlara dönük soykırımın durdurulmasını sağlamak olduğunun altını çizen Haco, şunları söyledi: ” Birçok ülke Êzidî soykırımını kabul etti. Ancak sadece soykırım olarak kabul etmekle yetindiler. Burada yaşananlar aynı zamanda bir savaş suçuydu. Mesele sadece soykırım olarak kabul etmek değil. Neden Türk devletinin hava saldırılarına karşı ortak tutum belirlemiyorlar? Bizim asıl taleplerimiz Şengal’in özerkliğinin tanınması, aynı zamanda bu katliamın bir kadın soykırımı olarak da tanımlanması ve Êzidî soykırımının durdurulmasıdır. Fermanın asıl belgeleri kadınlardır. Bu belge aynı zamanda Êzidî kadınların kimliğinin tanınmasının da bir kanıtı olacak. Êzidî kadın katliamının tanınması halinde, bu fermanı uygulayan kişiler cezalandırılacaktır. Êzidî kadınların yaralarını ancak bu iyileştirebilir. Bizi ancak iki şey kurtarabilir; biri Önder Apo’nun fikirleri ve felsefesi, diğeri ise Demokratik Ulus sistemidir.”
Dünya kadınları için hamle
Hamleyi dünya kadınları için başlattıklarını dile getiren Haco, “Kadınların kendi güçleri var ama kendi ittifaklarını kurmaları ve buna tek bir tavırla karşı çıkmaları gerekiyor. Egemen zihniyete karşı çıkmak ve kendini savunmak her kadının görevidir. Biz de TAJÊ olarak bu hamleye katılıyor ve dünya kadınlarının tek ses ve ortak duruş sergilemelerini istiyoruz” çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ