Depremde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi’nin kaçak yapı olarak inşa edildiği ortaya çıktı
Dîlok’un (Antep) Islahiye ilçesinde 6 Şubat Mereş merkezli depremlerde yıkılan 8 bloklu Mügeler Sitesi’nin kaçak yapı olarak inşa edildiği ve ruhsatının 11 yıl sonra usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. Söz konusu sitede 186 yurttaş yaşamını yitirmişti.
Islahiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olaya dair soruşturması tamamlandı. Soruşturma kapsamında 11’i tutuklu 15 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezaları istenen iddianame hazırlandı. İddianame, Islahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Belediye mesul
İddianamede, binaların 1994-1997 arasında proje hazırlanmadan, fenni mesul veya teknik uygulama sorumlusu atanmadan tamamlandığı, 2008’de yeni gibi ruhsatlandırma yapıldığı belirtildi. İddianamede yer alan Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne ait bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında zemin etüdü, statik hesap raporları ile statik projesinin bulunmaması nedeniyle fiilen yapıldığı tarihte yapımından sorumlu olan yapı sahibi veya yapım işini üstlenen işverenin sorumluluğunun bulunduğu vurgulandı.
İddianamede, yapım aşamasındaki donatı detaylandırması ve malzeme kalitesi yetersizliği sebebiyle binanın yapıldığı tarihte yapımından sorumlu olan yapı sahibi, müteahhit veya yapım işini üstlenen işveren ile belediyenin yapı kontrol birimi çalışanlarının mesuliyet taşıdıkları aktarıldı.
Raporda, ruhsatlandırma yapılan tarih bakımından, proje aşamasında yetersiz donatı detaylandırması eylemleri sebebiyle statik proje mükellifinin, yapı denetim şirketi yetkilisi/yetkililerinin, statik proje denetçisi ile belediyenin yapı ruhsatlarında proje kontrol görevini üstlenenlerin sorumlu oldukları kaydedildi.
Yeni bina gibi ruhsatlandırılmış
Yapıların fiilen 1994-1997 yılları arasında ruhsatsız (kaçak) olarak tamamlandığı bildirilen iddianamede, yapıların kanunda yer alan esaslara uyulmadan, emanet usulü, herhangi bir proje hazırlanmadan, fenni mesul veya teknik uygulama sorumlusu atanmadan yapıldığı belirtildi.
Binanın yapıldığı dönemdeki yönetmeliğe ve imar kanunundaki esaslara uyulmaksızın inşa edildiği tespiti yapıldı. İddianamede, “Binaların ruhsatlandırma tarihinde yürürlükte bulunan güncel yönetmeliklere uygun hale getirilmesi gerektiği halde, bu yükümlülüklerden kaçınarak ruhsatlandırma işlemlerinin yeni bina inşa ediliyormuş gibi evraklar tanzim edilerek yapıldığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.
DÎLOK