‘Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm’ kampanyası kapsamında 15-22 Haziran tarihleri arasında uluslararası düzeyde ‘Öcalan’la Diyalog’ günleri düzenlenecek
Dünya çapında devam eden ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa çözüm’ kampanyası kapsamında 15-22 Haziran tarihleri arasında ‘Öcalan’la Diyalog’ adı altında uluslararası etkinlik günleri düzenlenecek.
Kampanyayı sürdüren inisiyatif tarafından yapılan açıklamada, etkinliklere katılım çağrısı yapıldı. Aydınları, düşünürleri, bilim insanları, işçileri, aktivistleri, sanatçıları, sendikacıları, toplumsal hareketleri ve siyasetçileri, 15-22 Haziran tarihleri arasında çeşitli biçimlerde etkinlikler düzenlemeye çağıran inisiyatif, “Etkinliklerinizi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle diyalog içinde düzenleyin” diye belirtti.
‘Ciddi endişeler bulunmakta’
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Abdullah Öcalan, 25 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de hücre hapsinde tutuluyor ve dış dünya ile bağlantısı kesilmiş durumda. Avukatlarıyla en son Ağustos 2019’da görüşebilmiştir. Mart 2021’den bu yana tüm temasları kesilmiştir ve sağlığına ilişkin ciddi endişeler bulunmaktadır. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) gibi yerleşik kurumlara güvenmek artık mümkün değildir. Çok sayıda talebe ve mevcut bilgilere rağmen işkence olarak kabul edilen yasa dışı tecrit uygulamasına karşı harekete geçmemişlerdir.
‘Herkesin dikkatini çekmeyi hak ediyor’
Abdullah Öcalan’ın yazıları entelektüellere, özgür düşünürlere, bilim insanlarına, işçilere, aktivistlere, sanatçılara, sendikacılara, toplumsal hareketlere, siyasetçilere ve tüm toplumlara ilham veriyor. Abdullah Öcalan, 25 yıl önce uluslararası bir komplonun ardından bir Kürt lider olarak Suriye’den ayrıldı ve yıllar sonra özgür, çok etnikli, çok dinli ve tabandan demokratik bir toplumun öncüsü olarak geri döndü. Kuzey ve Doğu Suriye’de Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü, ekoloji ve radikal demokrasi fikirlerine dayanan özerk, kendi kendini yöneten bir toplumsal sistem ortaya çıkmaktadır. Abdullah Öcalan tarafından geliştirilen felsefe, demokratik bir toplumsal sistem olasılığı konusunda bize yeniden umut veriyor. Hapishane hücresinde ‘jin, jiyan, azadî’ terkibini formüle etti; 21. yüzyılda kadın özgürlük mücadelesinin sloganı, isyan eden ve mücadele eden tüm kadınlar için bir pusuladır.
Abdullah Öcalan, dünyanın bugüne kadar gördüğü en geniş kapsamlı demokrasi tanımıyla ileriye dönük bir yol göstererek Kürt Özgürlük Hareketi’nin yenilenmesine katkıda bulunmuştur. Yazıları, devletsiz yaşama dair nefes kesici bir sorgulama ve yeni bir sosyalizm arayışına yeni bir perspektif sunan demokratik-ekolojik bir toplum vizyonudur. Abdullah Öcalan’ın demokratik toplumsal örgütlenme biçimlerine yönelik talepleri, yapıcı toplumsal düşünceyle ya da toplumun feminist ve ekolojik çizgide yeniden inşasıyla ilgilenen herkesin dikkatini çekmeyi hak ediyor.”
HABER MERKEZİ