Yıllardır Kürtler kaçak elektrik kullanıyor yalanlarıyla yapılan propagandalarla Kürt halkı açıktan soyuluyor. Bunun birçok örneği olan soygun bu kez Hezex’te yaşandı ve boş bir daireye 34 bin TL elektrik faturası kesildi
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Şirnex’ın Hezex (İdil) ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan TOKİ konutlarında 62 daireye ceza yağdırdı. DEDAŞ personelleri, sayaçları kontrol etmek için gittikleri TOKİ konutlarında onbinlerce TL’lik fatura kesti. DEDAŞ personellerinin 2 yıldır boş olduğu öğrenilen bir eve de 34 bin TL elektrik faturası kestiği belirtildi. Ekiplerin, bazı boş dairelerde kapının açılmamasını “kaçak elektrik kullanılıyor” şeklinde değerlendirerek ceza kestiği bildirildi. Ayrıca TOKİ’lerde ikamet eden polis dairelerine ise herhangi bir cezanın kesilmediği belirtildi. Bazı daire sahipleri, bugün DEDAŞ binasına giderek itiraz dilekçesi vermek istedi. Bu sırada arbede çıktı.
Usulsüz kesilen cezalar
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, sanal medya hesabı üzerinden duruma tepki gösterdi. Aslan, “14.04.2024 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesi Turgut Özal Mah. Baraj Cad. TOKİ konutlarındaki 62 meskene Dicle Elektrik (DEDAŞ) tarafından usulsüz elektrik faturası düzenlemiştir. Yıllardır kullanılmayan kimi hanelere, hak sahiplerinin yokluğunda ve bilgisi dışında, sayaçlar okunmadan kaçak elektrik faturası şeklinde fatura düzenlendiği tarafımıza aktarılmıştır. 30.000 ila 40.000 TL arasında değişen miktarlarda sayaç okuması yapılmadan kesilen bu cezalar kanunsuzdur. Usulsüz bir şekilde kesilen bu cezaların derhal iptal edilmesi gerekmektedir” diye kaydetti.
Çok fazla örnek var
Daha önce Mêrdîn’in Menteşê mezrasından bir yurttaş, “Çiftçi bu işi bırakacak bu gidişle. Kuraklıktır her yer zaten. Yaşamımız bu su ve elektriktir. Bunu da elimizden aldıklarında ne yapacağız?” diye belirtirken, DEDAŞ’ın kendilerine bir milyon 500 bin lira civarında elle yazılan pusulalar yollandığını ifade ediyordu. Yurttaşlar, “Arazimizi 4 defa satsak bu para etmez. 400 dönüm arazidir satsak bu para etmiyor. Kafalarına göre yazıyorlar” sözleri yaşananların gerçek yüzünü gösteriyordu. Yine 2021 yılı Haziran’da DEDAŞ, Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı 8 köye su sağlayan depolara bağlı elektrikleri kesti. Hane başı, gecikme faiziyle 110 bin TL borç çıkarıldı. Öte yandan, çiftçilerin yağmur sularını biriktirerek sulamada kullanmasını dahi haraca bağlayan DEDAŞ, arazi büyüklüğüne göre çiftçilere borç pusulası yollarken, bu yasa dışı gücünü iktidardan alıyor.
Kürt çiftçiler tarım yapamıyor
DEDAŞ’ın ‘kaçak elektrik’ kullanıyorlar iddiaları ile sürdürdüğü ‘terör’ en çok çiftçiler üzerinden sürdürülüyor. Çiftçilere devasa büyüklükteki barajlardan su vermeyen iktidar kurumları çiftçiyi yeraltı suyuna mahkûm ediyor. Halka yolladığı yüksek meblağlı su kullanım ‘pusulalarıyla’ tahsilat peşine düşen DEDAŞ, diğer yandan çiftçilerin masrafını üstlendiği nakil hattından elektrik alanların, borcu olsa da olmasa da elektriğini toptan kesiyor. Bu da yetmiyor enerji bedelinin yazılı olduğu pusuladaki tutarı ödemediği gerekçesiyle köylülerin tarımsal desteklerinin tamamına el konulup DEDAŞ’a aktarılıyor. Mahkemelerin, çiftçilerin susuz bırakılamayacağı ve bu nedenle DEDAŞ’ın enerjiyi kesemeyeceği, tarım desteklerine el konulamayacağı yönünde verdiği kararlara karşın bu durum kesintisiz olarak yıllardır sürüyor.
18 bin çiftçi susuz bırakılacak
DEDAŞ elektrik şirketi, Ocak ayında yaptığı duyuruda 30 bin çiftçi aboneleri olduğunu ve bu abonelerden borcunu ödemeyen yaklaşık 24 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıklamıştı. Seçimler nedeniyle bu uygulamayı seçim sonrasına kadar bekleten şirket, geçtiğimiz gün yaptığı yeni duyuru ile Riha Ve Mêrdin’de 18 bin çiftçinin elektriğini keseceğini açıkladı. Bölgede inşa edilen devasa barajlardan çiftçiye su vermeyen iktidarın bölgede özellikle Kürt çiftçisini tarımdan uzaklaştıran politikalarında DEDAŞ bir kaldıraç görevi üstleniyor. DEDAŞ her yıl yaptığı gibi elektrik borcu olduğunu iddia ettiği çiftçilerin elektriklerini tarımsal sulama döneminde gerçekleştirirken, bu yıl yine aynı zaman diliminde 18 bin çiftçinin elektriğini keserek aboneliklerin iptal edileceğini duyurması dikkat çekici.
2024’te çiftçiye destek yok
Yeni yılda borçlu sulama abonelerinin trafo, direk ve hat sökümü yapılarak enerji verilmeyeceğini belirten DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmakta olan yüzde 35 oranındaki desteğin 2023 yıl sonunda belirtmesi dikkat çekiciydi. İktidarın sınırsız desteğine sahip DEDAŞ, elektrik kilovat ücretlerinin aşırı artmasıyla birlikte bölgede çoğu zaman pusulalara yazdığı ödeme ‘emirlerini’ çiftçiye yollarken, üretimin önünde büyük bir engel olarak duruyor. Yapılan açıklamada borçları tahsil için icra ve hacizden söz eden DEDAŞ bölgede arazi değişimlerinin bir aracı konumunda hareket ediyor.
EKOLOJİ SERVİSİ