Dünya tarihinin en karanlık dönemlerinden birinde, çoğunluk Hutu etnik grubunun üyelerinin tahminen 800 bin azınlık Tutsiyi, ılımlı Hutuları ve üçüncü bir etnik grup olan Twa’nın üyelerini öldürdüğü Nisan 1994 Ruanda soykırımından bu yana otuz yıl geçti
Hutular ve Tutsiler arasında Nisan 1994’ten önce de gerginlikler artmaya başlamıştı.
1991 nüfus sayımına göre nüfusun yüzde 8,4’ünü oluşturan Tutsilerin, artık çürütülmüş bilimsel teorilere göre soy açısından beyaz Avrupalılara daha yakın olduğuna inanılıyordu ve Belçika sömürgeciliği altında tercih ediliyorlardı.
Hutular nüfusun yüzde 85’ini oluşturuyordu, ancak pratikte iktidardaki Tutsilerin erişebildiği eğitim ve ekonomik fırsatlara erişemiyorlardı.
İsveç’in Göteborg Üniversitesi’nde araştırmacı ve eski profesör olan Lennart Wohlgemuth, “Tarihçilerden genel olarak anlaşılan şey, Belçikalıların ülkeyi yönetmek için Tutsileri vekil olarak kullandıkları ve bu yüzden ayrıcalıklı olduklarıdır” dedi.
Sömürgecilikten önce Tutsi veya Hutu olarak tanımlanmak “akıcıydı” ve önemli ölçüde fahri Tutsi unvanını alabilen zengin Hutuların bulunduğu sınıfa dayanıyordu. “Aslında bu kaç ineğinizin olduğuna bağlıydı ancak Belçikalılar ikisi arasında farklar oluşturdular ve bunu manipüle ettiler. Tutsiler zaten daha iyi durumdaydı ve elbette bu ayrıcalıklarını hayatlarını iyileştirmek için kullandılar” dedi Wohlgemuth.
1932’de Belçikalı sömürgeciler, bireylerin etnik kökenini de içeren kimlik kartlarını çıkararak bu farklılıkları daha da sağlamlaştırdılar.
1959’da bağımsızlık hareketleri Afrika’yı kasıp kavururken Hutular, Belçikalı sömürgecilere ve Tutsi seçkinlerine karşı şiddetli bir isyan başlattı. Başta Tutsiler olmak üzere yaklaşık 120 bin kişi cinayetlerden ve saldırılardan kaçarak komşu ülkelere sığındı.
1962’deki bağımsızlıktan sonra bir Hutu hükümeti iktidara geldi. Ancak yeni devlet, başından itibaren sürgünde örgütlenen Tutsi mültecilerin tehditleriyle karşı karşıya kaldı.
Uganda merkezli Ruanda Yurtsever Cephesi (RPF) adlı bir grup, Ruanda’daki sivil ve askeri hedeflere saldırılar düzenleyerek iktidarı ele geçirmeyi ve sürgündeki mültecileri geri getirmeyi amaçlıyordu. RPF, Yoweri Museveni’nin Uganda hükümeti tarafından destekleniyordu ve Ruanda’nın şu anki başkanı Paul Kagame de dahil olmak üzere çoğunlukla Tutsi komutanları tarafından yönetiliyordu.
1990’ın sonlarında RPF ile Ruanda hükümeti arasında bir iç savaş patlak verdi.
Soykırımın tetikleyicisi
Hutu hükümeti, savaş sırasında RPF’nin suç ortağı olduklarını iddia ederek Tutsilere baskı yaptı. Hükümet propagandası onları hain olarak gösterdi ve onlara karşı yaygın bir öfke yarattı.
Ancak uluslararası müdahalenin ardından Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana, savaşı sona erdirmek için Ağustos 1993’te Arusha Anlaşmalarını imzaladı ve bu da RPF saldırılarında bir duraklamayla sonuçlandı. Birleşmiş Milletler, BM Ruanda Yardım Misyonu (UNAMIR) kapsamında barış sürecini kolaylaştırmak için asker konuşlandırdı.
Ancak hükümet içinden bile bazı Hutular bu harekete öfkelendi ve bazıları da Tutsi hedeflerinin listesini derleyerek bir “imha” kampanyası başlattı.
6 Nisan 1994’te Habyarimana ve Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira’yı taşıyan uçak Kigali üzerinde düşürüldü. Habyarimana, Ntaryamira ve uçaktaki birçok kişi hayatını kaybetti.
Uçağı RPF’nin mi yoksa Hutular’ın mı düşürdüğü hiçbir zaman belirlenmemiş olsa da, yerel medya hemen suikastları isyancıların üzerine yıktı ve Hutus’a “işe gitmesini” söyledi.:
Soykırım nasıl oldu?
Cinayetler metodikti. Hükümet güvenlik güçleri üyeleri, ılımlı bir Hutu olan Başbakan Agathe Uwilingiyimana’ya ve onu korumakla görevlendirilen 10 Belçikalı barış gücüne 7 Nisan’da, uçak kazasını RPF’ye bağlayan haber yayınlarından saatler sonra suikast düzenledi.
Daha sonra hükümet güçleri, “birlikte saldıranlar” anlamına gelen Interahamwe olarak bilinen Hutu milis gruplarıyla birlikte Kigali’de barikatlar ve barikatlar kurarak Tutsilere ve ılımlı Hutulara saldırmaya başladı. Cinayetler hızla diğer şehirlere yayıldı.
Askerler kalabalığa ateş açarken, medya mesajlarıyla cesaretlenen adamlar ve ödül vaat eden hükümet yetkilileri evden eve dolaşarak, palalar ve keskinleştirilmiş veya köreltilmiş sopalar kullanarak Tutsiler veya kendilerine sığınan herhangi bir Hutu olduğunu bildikleri kişileri hacklediler. Komşuları ve aile üyelerini öldürdüler. Kadınlara tecavüz ettiler, evleri yağmaladılar. Daha sonra kurbanlar stadyum veya okul gibi geniş açık alanlara toplanarak katledildiler.
Cinayetler 100 gün sonra 4 Temmuz’da yeniden ilerlemeye başlayan RPF’nin Kigali’nin kontrolünü ele geçirmesiyle sona erdi. Soykırıma katılan Hutular ve misillemeden korkan pek çok Hutu sivili, ülkeden Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne kaçtı. Hükümet liderleri devletin kasasına baskın düzenledi ve Fransa’ya kadar kaçtı.
Kaç kişi öldü?
Bugün hâlâ toplu mezarlar bulunduğundan kaç kişinin öldürüldüğü tam olarak bilinemeyebilir. Örneğin bu yılın Ocak ayında Ruanda’nın güneyindeki Huye Bölgesi’nde 119 kişinin kalıntılarının bulunduğu bir alan keşfedildi.
Tahminler değişiklik gösteriyor. BM, üç ay süren soykırımda 800 bin Ruandalı’nın öldürüldüğünü söyledi ancak bazıları bu sayıya dahil olan kişilerin başka nedenlerden ölenler olduğunu söyledi. Diğer bağımsız gözlemciler bu sayının yaklaşık 500.000 kişi olduğunu belirtiyor.
Soykırımdan sonra Tutsi nüfusunun büyüklüğü de belirsiz çünkü birçok kişi öldürülmemek için kendilerini Hutu olarak tanımladı ve Ruanda o zamandan beri nüfus sayımlarında etnik kökeni gösteren tüm kimlikleri kaldırdı.
Soykırımdan önce 1991 nüfus sayımı Tutsi nüfusunu 657.000 veya yüzde 8,4 olarak tespit etmişti (her ne kadar bazıları Habyarimana hükümetinin Tutsileri eğitim ve diğer fırsatlara erişimlerini sınırlamak için eksik saydığını iddia etse de). İnsan Hakları İzleme Örgütü, en az 500.000 Tutsi’nin (1991’deki nüfusun yüzde 77’si) öldürüldüğünü tahmin ediyor.
RPF’nin elinde ölen binlerce Hutu da dahil olmak üzere toplamda tahmini 1,1 milyon insan öldürüldü. Kigali, Kibuye, Butare ve Gitarama en kötü etkilenen bölgelerden bazılarıydı.
Medya soykırımı nasıl körükledi?
Radyo-Televizyon Libres des Milles Collines (RTML) ve devlete ait Radyo Ruanda, ülke genelinde Tutsilere karşı nefretin körüklenmesinde merkezi rol oynadı. Her ikisi de, ilerleyen RPF’nin başarılı olması durumunda bir kez daha yönetilebilecekleri yönünde Hutular arasındaki endişeleri besleyen ve tırmandıran mesajlar yaydı.
RTML genç ve havalı bir demografinin ilgisini çekti ve Radyo Ruanda’ya bir alternatifti. İstasyonda popüler müzik çalıyor ve şarkının ortasında sunucuların Tutsilere atıfta bulunarak “bu insanlar kirli bir grup” gibi aşağılayıcı ifadeler kullanması kesiliyordu. Yayınlarda “hamamböceği” ve “yılan” tabirleri sıklıkla kullanıldı.
RTML, Habyarimana’nın uçak saldırısını RPF’ye bağlayan ilk kişi oldu. Programlarını inceleyen medya araştırmacılarına göre, soykırımdan aylar önce radyo istasyonu dinleyicilere “büyük bir olay” beklemeleri gerektiğini söylemişti.
Soykırım sırasında saldırganlar, bir ellerinde palalar, diğer ellerinde radyolarla sokaklarda yürüyüş yaparak, Tutsilerin veya onların koruyucularının isimlerini veren ve insanlara onları nerede bulacaklarını bildiren Ruanda Radyosu ve RTLM yayınlarını dinliyorlardı.: 36
Uluslararası toplum ne yaptı?
Küresel liderler soykırımın farkındaydı ancak müdahale etmediler. BM, asker gönderme konusunda isteksiz olan ABD’nin baskısı nedeniyle uzun süre “soykırım” kelimesini kullanmaktan kaçındı. Eski BM başkanı Ban Ki-moon, soykırımın 20. yıldönümünde, örgütün soykırımı önlemedeki başarısızlığından dolayı hala “utandığını” söyledi.
1994 yılında Hutu hükümetini deviren ve soykırımı sona erdiren Tutsi isyancı ordusuna liderlik eden Başkan Kagame, o zamandan beri soykırım sırasında dünyanın hareketsizliğinden o kadar hayal kırıklığına uğradığını ve kitlesel katliamı durdurmak için yerel BM misyonuna saldırıp silahlarını çalmayı düşündüğünü söyledi.
Cinayetlerden önce, 1994’ün başlarında, UNAMIR’in komutanı General Romeo Dallaire, yaklaşmakta olan cinayetler hakkında istihbarat almış ve Hutular tarafından stoklanan gizli silah depolarını tespit etmişti. Ocak’tan Mart’a kadar BM Güvenlik Konseyi’ne beş mektup göndererek, bu silahlara el konulabilmesi ve asker sayısının artırılması için misyonun görev süresinin genişletilmesi talebinde bulundu. Uyarıları dikkate alınmadı.
Cinayetler başladığında BM ve Belçika hükümeti UNAMIR barış güçlerini geri çekti. Fransız ve Belçikalı barış güçleri, Tutsilere yardım etmeyi reddederek göçmenleri araçlarla tahliye etti.
Geriye kalan küçük bir birlik, Hotel des Mille Collines ve Kigali’deki Amahoro Stadyumu gibi yerlerde saklanan binlerce insanı korudu. Ancak bir olayda, Kigali’deki Ecole Technique Officielle’ye (Resmi Teknik Okul) sığınan yaklaşık 2.000 kişiyi koruyan askerler görev yerlerinden ayrıldı ve gurbetçileri tahliye etmeye çalıştı. Onların yokluğu okulda bir katliama yol açtı.
Tutsileri öldürme planlarını bilmesine rağmen Habyarimana hükümetini silahlandıran Fransa, cinayetlerin ilk günlerinde bekçi Hutu hükümetiyle ittifak yapmayı sürdürdü. O zamanlar Fransa, Uganda destekli RPF’yi, “Francafrique” etki alanını olumsuz yönde etkileyecek düşmanca bir “Anglofon” güç olarak görüyordu.
BM nihayet 17 Mayıs 1994’te Ruanda’ya silah yasağı getiren ve UNAMIR’i güçlendiren bir kararı kabul etti. Ancak cinayetlerin çoğunun zaten meydana geldiği Haziran ayına kadar yeni askerler gelmeye başlamadı.
O zamandan bu yana Batılı medya kanalları, cinayetleri “iç” veya “aşiret” savaşları olarak tanımlayarak önemsiz gibi göstermeleri nedeniyle eleştirildi.
Daha sonra ne oldu?
BM, Kasım 1994’te Ruanda için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kurdu. Merkezi Tanzanya’nın Arusha kentinde bulunuyordu ve mahkeme, “bu insanlardan bazılarının Ruanda’ya gitmekte özgür olmayacağı, dolayısıyla mümkün olan tek yol olduğu” gerekçesiyle mahkemeye ev sahipliği yapmayı kabul etti. BM’nin bağımsız bir adalet sistemi yaratması için” dedi Wohlgemuth’a göre.
Mahkeme, soykırımı kışkırtma, yardım etme, yataklık etme ve önlemede başarısız olma suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bekçi Başbakan Jean Kambanda da dahil olmak üzere soykırımın birçok tanınmış liderini yargıladı. Ayrıca iki ayrı insanlığa karşı suçtan da mahkûm edildi. Mahkeme toplam 61 kişiyi mahkûm etti.
Ruanda’daki davalar, özellikle cinayetleri planlayan, kışkırtan, denetleyen veya yönetenlere odaklanarak 1996 yılında başladı. Ayrıca tecavüz davası açtılar. En ağır suçlardan suçlu bulunan sanıklardan 22’si idam mangası tarafından idam cezasına çarptırıldı.
Soykırım sırasında adli altyapının tahrip edilmesi ve birçok hukuk personelinin kaçması, öldürülmesi veya hapsedilmesi nedeniyle davaların çoğu gayri resmi toplum mahkemelerinde görüldü.
Hükümet, birikmiş muazzam dava yığınını (soykırımın ardından yaklaşık 150.000 kişi hapsedildi) çözmek için 2001 yılında Gacaca sistemini başlattı. Daha önce toplumsal anlaşmazlıkları çözmek için kullanılan geleneksel mekanizma, hükümet yetkilisi veya üst düzey planlamacı olmayan sanıkların yargılanması için kullanıldı. Suçlamalar şu kategorilere ayrılmıştı: cinsel şiddet de dahil olmak üzere soykırımı planlamak veya teşvik etmek, ağır bedensel zarara neden olmak ve yağma veya diğer mülkiyet suçları. Topluluk üyeleri 12.000’den fazla mahkemeye yargıçlar seçti ve onlar daha sonra sanıkları yargıladı.
800.000’den bir milyona kadar insan mahkemelerde yargılandı. Cezalar, soykırım planlamak ve tecavüz gibi ciddi suçlar için hapis cezasından, daha hafif suçlar için toplum hizmetine kadar değişiyordu.
Mahkemeler, ifade verirken hayatta kalanları ifşa ettikleri için eleştirildi. Sık sık suçla itham edilen kişilerin tehditleri ve gözdağıyla karşı karşıya kaldılar ve bazı davalarda yargıçların soykırıma bizzat katıldıkları ortaya çıktı. Bazıları ayrıca sistemi RPF saldırı vakalarını yargılamakta başarısız olmakla suçladı. Ancak diğerleri bunun toplulukların uzlaşmasına yardımcı olduğunu söyledi. Mahkemeler 2012 yılında resmen kapandı.
HABER MERKEZİ