Binlerce kadın ve erkek erbane çalarak Rojhilat Kurdistan’ın Degaga köyünde ‘Hezar Def’ törenine katıldı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı törende kadınlar, müzikle kendilerini daha iyi ifade ettiklerini dile getirdi
Tüm dünyada ilgiyle izlenen Hezar Def töreni bu yıl dördüncü defa yapıldı. Rojhilat Kurdistan’ında düzenlenen törende birbirinden güzel görüntüler ortaya çıkıyor. Mezopotamya’nın eski geleneklerinden biri olan ve Kürtler için önemli bir yer tutan Hezar Def töreni her sene 4 Nisan’da gerçekleştiriliyor. Her sene farklı bir yerde gerçekleşen törenin bu seneki adresi Sine’nin Degaga köyünde yapıldı.
Rojhilat Kurdistan’ın Sine şehrine bağlı Servabad ilçesinin Degaga köyünde 4 Nisan günü dördüncü “Hezar Def- Bin Erbane” töreni yapıldı. Kirmanşah, Merivan, Dehgolan ve Sine şehirlerinden binlerce kadın ve erkeğin erbaneleriyle katıldığı törende renkli görüntüler açığa çıktı. Rojhilat’ta erbane çalan Kürtlerin köylerde konuk olup erbaneleri ile müzik ve görüntü cümbüşünü oluşturduğu bu gelenek çok eski tarihlere dayanmakta.
Bu sene Rojhilat Kurdistan’da “Hezar Def” töreninin dördüncü yılında yapılıyor. Rojhilat Kurdistanı’nın tüm şehirlerinde erbane çalan insanlar Palengan, Haşmiz ve Degaga köylerinden birinin konuğu oluyor ve burada tören gerçekleştiriliyor. NûJinha’da yer alan habere göre, törene kadınların katılımı her geçen gün artıyor. Bu defa Degaga köyünde yapılan törene İran hükümetinin genel olarak engellemeleri oluyor ancak her şeye rağmen Kürt kimliğini taşıyan erbaneyi binlerce insan çalmak için bu törene katılıyor.
‘Jin jiyan azadî’nin cesareti
Degaga’nın Hezar Def törenine kadınlar istedikleri ulusal kıyafetleri ile katılıyor. Kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ devrimi ile birlikte kazandıkları cesaret ve güçle törene katıldılar. Kadınlar birçok tabuyu yıkıyor ve mücadele ediyor.
‘Kadınların elinde öne çıktı’
Hezar Def etkinliğine katılan ve 48 yıldır erbane çalan Farideh.K, “Erbanenin dini bir çalgı olduğu ve sadece tekke gibi yerlerde çalındığı söylenemez” diyerek şunları dile getirdi:
“Bu çalgı halkın yas ve mutluluğunda rol oynamıştır. 1400 yıl öncesine dayanıyor tarihçesi. Kadınların çok fazla çaldığı bu enstrüman dini bir müzik aleti olmaktan çıkartılmıştır. Özellikle Hezar Def törenlerinde de bunu çok net görüyoruz. Erbane Kürt müziğini tamamlayan ve kadınların elinde öne çıkan bir enstrüman.”
Törene katılan Samey Khani adlı yurttaş da çocukluğundan beri erbane sesiyle büyüdüğünü belirterek, “Annem erbane çalıyordu ve bizi onun sesiyle uyuturdu. Biraz daha büyüdüğümde, erbane benim bir parçam oldu, bence kadın bu enstrümanla kendini ifade edebiliyor ve kalbini konuşabiliyor. Çok şükür bunu erkeklerin tekelinden çıkarmayı başardık” dedi.
KÜLTÜR SERVİSİ