Yemen’de yaşayan sanatçı Pascal Al-Hamdani bölgede yaşanan savaş, çatışmalar, göç, yoksulluğu yansıttığı çizimlerini ‘sığınak’ olarak nitelendiriyor
Yemen’de savaş, çatışmalar buna bağlı olarak göç ve yoksulluk devam ederken yaşamda bu zorluklara direnen kadınların birlikte ya da örgütlü olarak verdiği mücadeleler ile sürüyor. Yemen’de yaşayan sanatçı Pascal Al-Hamdan, 6 yaşından itibaren çizdiği çizgi film karakterleri ile yeteneğinin farkına varan sanatçılardan. Yemen’in Taiz kentinde doğan Pascal Al-Hamdani, çizim yeteneğini okul hayatında katıldığı faaliyetler ve etkinliklerle önemli ölçüde geliştirdi. Ülkesinde devam eden iç savaş nedeniyle duyduğu endişe, korku ve güvensizliği çizimleriyle yansıtan Pascal Al-Hamdan, çizimlerini kendisi için adeta bir “sığınak” olarak nitelendiriyor.
Acının üstesinden gelmenin yolu
Çizimlerinin düşüncelerini ifade etmenin bir yolu olduğunu anlatan Pascal Al-Hamdani, “Savaşlar benim hayatımı ve Arap dünyasındaki, özellikle de Yemen’deki pek çok insanın hayatını büyük ölçüde etkiledi. Duygularımı ifade etmek için elimden geleni yapıyorum. İnsanların kendini ifade etmesi, savaş döneminde yaşadığı acı ve zorlu koşullarla baş etmesi kolay değil. Ancak sanat kendimizi ifade etmemizin ve bu acının üstesinden gelmemizin tek yolu olmaya devam ediyor. Bu nedenle sanatın ışığının savaşın karanlığını yenene kadar sanata bağlı kalmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Etkinliklere katılmak önemli’
İnsanların yeteneklerini geliştirebilmesi için sanatsal etkinlik ve faaliyetlere katılımının önemli olduğunu vurgulayan Pascal Al-Hamdani, “Etkinlikler, kişiye uygun olsun ya da olmasın kişiyi ilerleten, motive eden ve daha büyük işler başarmasına katkıda bulunur. Bu nedenle insanlar etkinliklere katılmaktan çekinmemelidirler. Fırsatları değerlendirilmelidir” diye konuştu.
Uluslararası etkinliklere katıldı
50’den fazla uluslararası sanatçıyla birlikte 6. Uluslararası Arap Sanatçılar Forumu’na katıldığını dile getiren Pascal Al-Hamdani, şunları aktardı:
“İskenderiye’deki Anfonshi Kültür Sarayı’nda bir sanat sergisine katıldım ve Hanagar Sanat Tiyatrosu’ndaki Mısır Opera Binası’nda onuruma özel bir şiir gecesi düzenlendi. Ayrıca Türkiye, İngiltere, Irak, Fas ve Irak’ta uzaktan online katılımlarım oldu. Beyrut’taki Arap Yetenek Programı’na da katıldım. Bu ve diğer etkinlikler sayesinde statü ve ün kazanmaya, resim ve şiir sanatında iz bırakmaya çalışıyorum. Ne kadar küçük olursa olsun basit başarılarımın ve kazanımlarımın çevremdeki birçok insana örnek olmasını umuyorum.”
‘Sanat engellenemez’
Sanat yoluyla toplumsal meselelere dair mesajlar verilebileceğine vurgu yapan Pascal Al-Hamdani, “Yaşam sanatının temelinde, hırs ve kendini geliştirme, başkalarıyla iletişim kurma ve onların başarı öykülerinden ilham almak yatıyor. Bunlar da kendini geliştirme sürecinin temel adımlarıdır. ‘Bilgili olduğumu iddia ettiğim sürece cahil kalacağım’ sözü tekrarlamayı sevdiğim cümlelerden biridir. Bu yüzden bir kişi alçakgönüllü olmalı ve bilgi denizlerinden öğrenmeye devam etmelidir” dedi.
Toplumun sanatçıları maddi ve manevi olarak desteklemesini isteyen Pascal Al-Hamdani, “Sanat sadece sanatçıya değil, aynı zamanda genel olarak topluma da bir hizmettir” diye konuştu. Sanatın kültürel ve sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu bu nedenle hiçbir toplum ya da ülke tarafından engellenemeyeceğini vurgulayan Pascal Al-Hamdani, “Herkes yeteneklerine ve hayallerine güvenmeli, çok emin adımlarla çalışmalı. Zira başarıya ve hedeflere ulaşmanın en önemli yolu bunlar” diye kaydetti.
Haber: Hala Al-Haşidi/NûJINHA