2018 yılında Türkiye’de 1,2 milyon kişi işsizlik maaşı almak için başvuruda bulundu
Türkiye’de 2018 yılında 1,2 milyon kişi işsizlik maaşı almak için başvuruda bulundu. Türkiye’de 2018 yılında 1 milyon 200 bin kişinin işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Bu kişilerden de sadece 626 binine işsizlik maaşı verildiği belirtildi. Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şu anda İşsizlik Sigortası Fonu’nun 125 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Ancak bugüne kadar işsizlik fonunun 27,7 milyar lirası işsizlere verildi. Bakan Selçuk, işsizlik sigortasında 2002- 2018 döneminde yaklaşık 6 milyon 470 bin kişinin işsizlik ödeneği almaya hak kazandığı bilgisini de verdi.
Ne olmuştu?
İşsizlik Fonu’ndan alınan 11 milyar Türk Lirası’nın kamu bankalarına sermaye yapıldığı iddia edilmişti. İddiayı gündeme getiren isim iktisatçı Uğur Gürses olmuştu. Gürses, İşsizlik Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerini piyasa faizinin çok altında bir faiz oranı ile sattığını, söz konusu tutarın aynı günlerde Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank’ın tahvil ihraç tutarları ve faiz oranları ile birebir örtüştüğünü belirtmişti. Söz konusu iddiayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın doğruladı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu dün yanıtlayan Kalın’a göre yapılan bu işlem, kamu kaynaklarının etkin kullanımıydı. Öte yandan Sayıştay’ın 2017 Yılı Mali Denetim Raporu’nda, İşsizlik Fonu’nun gelir-gider kayıtlarında ‘uyumsuzluk’ tespit edildiği bildirilmişti.
Sert bir artış yaşanacak
Çalışma dünyasındaki son gelişmeleri webiz’de değerlendiren Doç. Dr. Aziz Çelik, son 15 yılın zirvesindeki enflasyonun 2019’a da yüzde 25’in üzerindeki bir değerle gireceğini söyledi. Çelik, sert bir artış yaşanacağını belirttiği işsizliğe ilişkinse “Önümüzdeki aylarda TÜİK verilerinde de işsizlikteki artışı görmemizin mümkün olacağını” dile getirdi. Çelik şunları söyledi: “Mesela İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 800 bin civarında arttı. Ciddi bir artış eğilimini gösteriyor. SGK verileri sigortalı sayısında düşüş olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda da TÜİK verilerinde işsizlikteki artışı görmemiz mümkün. Bunun iki boyutu var. Bir, işten çıkarmalar nedeniyle işsiz sayısı artacak. İkincisi de yeni istihdam yaratılamayacak, yani durgunluğun böyle bir boyutu olacak. Daralmalar, iflaslar ya da küçülmeler söz konusu olacak. Bir yandan da ekonominin iş yaratma kapasitesinin zayıflamış olacağını tahmin etmek güç değil.”
EKONOMİ SERVİSİ