Belgesellerinde yaşam hakkı ihlallerine odaklanan yönetmen Ali Ergül, son belgeseli ‘Kumun Gecesi’ ile Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde işçilerin silikozis hastalığına nasıl yakalandıklarını anlattı.
Daha önceki belgeseli “Suyun Ölüm Tarihi”nde, Hasankeyf’te yapılan baraj inşaatı ve Hasankeyf’in yıkımına odaklanan yönetmeni Ali Ergül, kot kumlama işinde çalışan işçilerin silikozis hastalığına nasıl yakalandıklarını anlattığı “Kumun Gecesi” belgeselini çekti. Ergül, çektiği belgeselde Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde işçilerin silikozis hastalığına nasıl yakalandıklarını ve yaşamlarını aktardı. MA’dan Metin Yoksu’ya konuşan Ergül, silikozis hastalarının 2004 yılında başlattıkları mücadelenin kısmi bir kazanım ile sönümlendiğini, bu süreç sonrası silikozis hastalığının unutulduğunu ve hastaların durumunu yeniden gündemleştirmek için bu belgeseli çektiğini söyledi.
“Suyun Ölüm Tarihi” belgeseli gibi “Kumun Gecesi’ni de OHAL koşullarında çeken Ergül, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Elbette ki OHAL’de çalışma yürütmenin zorlukları vardı hala da bu zorluklar devam ediyor. Ama bu üretimi durdurmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu zorlukları aşmanın yollarını bulmaya çalıştım, bu arayışım devam ediyor. Belgeseli çektiğimiz coğrafya zorlu bir alandı. En büyük zorluk da insanlardaki korku ikliminin etkileriydi. Gittiğimiz birçok kentte çekimler son anda iptal edildi. Bu noktada da eksik bir çalışma olduğunu söylemek mümkün.” Kendini yaşam hakkı çalışmaları yürüten bir videocu olarak tanımlayan Ergül, “Aslında hep gündemde olan ama görünmeyen bir mesele yaşam hakkı ama bu hak ihlallerinin hepsinin bir biriyle bağlantılı olduğunu görmediğimiz sürece de devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.
BATMAN