Trakya’daki sanayileşme Ergene Nehri’ni zehirliyor
Trakya coğrafyasında büyük bir kirlilik ve susuzluk yaşanıyor. Yoğun sanayileşmeyle birlikte kaya gazı sondaj ve üretimleriyle birlikte bir yandan su varlığı tüketilirken, diğer yandan kirletip zehirlenen sular nehirlere ve yeraltına bırakılıyor. Bu durum Trakya’da tarım üretimlerinde büyük rekolte kayıplarına yol açarken bir kısım tarım arazileri kirli sularla sulanıyor. Kirli atık suların bırakıldığı bölgenin yaşam pınarı olan Ergene Nehri ise atıkların aktığı bir nehre dönüşmüş durumda.
Ergene’de 2037 sanayi tesisi
Trakya’da 100’ün üzerinde açılan kaya gazı sondajlarında ortalama, kullanılıp yeraltını kirleten su miktarı 3 milyar metreküp civarı. Independet’e Trakya’daki kirlilik nedenlerini ve kirlilik odaklarını yazan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Ergene Nehri’nin tarımda asla kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Trakya’yı Trakya yapan Ergene havzasında 2037 adet sanayi tesisi bulunuyor. Sanayi tesislerinin yüzde 82’i Tekirdağ’da, yüzde 10’u Kırklareli’nde, yüzde 8’i ise Edirne’de. Sadece Tekirdağ il genelinde 14 adet OSB bulunuyor.
Hiçbir kontrol yok!
Prof. Öztürk’ün dikkat çektiği veriler bölgenin nasıl ve neden kirlendiğini gösteriyor: “Bölgedeki OSB’lerde ve diğer sanayi tesislerinde oluşumundan nihai bertarafına kadar çamur kontrol/takip sistemi kurulmadığı gibi atık su arıtmalarda elektrik kontrol sistemi oluşturulmadığı; deşarjlarda online debi ölçer sistem kurulmadığı ve merkezden takip edilmediği; atık suların illegal deşarjını önlemek için bypass sistemine son verilmediği; Kırklareli’ndeki tekil sanayi ve OSB’lerin (yaklaşık 20 bin m3/gün) atık suları kolektöre bağlanmadığı; havzadaki atık su arıtma tesislerinde oluşması gereken çamur miktarı bilimsel olarak atık su debisine göre tespit edilmediği; havzadaki atık su arıtma tesislerinde arıtma çamuru izlenmediği ve kontrol edilmediği; numune alma noktalarında yağışlı günlerde geceleri ve hafta sonları numune alacak şekilde planlama yapılmadığı; numune alma noktalarından alınan numunelerde, laboratuvarda pH, sıcaklık, renk, ÇO, KOI, BOI5, toplam azot, toplam fosfor, yağ-gres, toplam çözünmüş madde ve bazı ağır metallerin analizlerinin yapılmadığı.”
EKOLOJİ SERVİSİ